Obavijesti

Lifestyle

Komentari 46

Znakovi se javljaju tjednima prije: Simptomi srčanog udara i kako si pomoći do dolaska Hitne

Znakovi se javljaju tjednima prije: Simptomi srčanog udara i kako si pomoći do dolaska Hitne

Stručnjaci kažu kako polovica pacijenata zna imati simptome skorog srčanog udara čak mjesec dana ranije, ali mnogi ne obraćaju pažnju na njih ili ih pripisuju nečem drugom

VIDEO

Nažalost, nema sigurnih znakova koji bi jednoznačno ukazivali na srčani udar. Navest ćemo samo najčešće simptome koji bi trebali pobuditi sumnju i potaknuti bolesnika ili okolinu da zatraži liječničku pomoć. Bol u prsištu. Bolesnici ju često opisuju kao 'pritisak' ili 'stezanje'. Može se širiti u lijevo (rjeđe desno) rame i ruku, vrat, čeljust. Neki bolesnici osjete bol u gornjem dijelu trbuha, objasnili su u Nastavnom zavodu za hitnu medicinu grada Zagreba.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Simptomi srčanog udara 00:32

Simptomi mogu biti - blijeda i znojem orošena koža te mučnina i povraćanje.

- Važno je znati da ne moraju svi ovi simptomi biti prisutni. Tako je moguć i infarkt bez bolova. Također, sve navedene tegobe mogu se javiti i kod drugih, često bezazlenih bolesti i stanja - napomenuli su.

Savjetovali su što prvo napraviti:

  • 'Bolesnik mora mirovati, najbolje u polusjedećem položaju. Ne dozvolite mu hodanje niti ikakvo naprezanje.
  • Tabletu Aspirina ili Andola od 300 mg usitnite i dajte bolesniku. Osobe koje boluju od angine pektoris trebaju uzeti i svoju uobičajenu terapiju - Nitroglicerin (Angised) ili Tinidil pod jezik.
  • Pozovite hitnu medicinsku pomoć ili prevezite bolesnika što prije u bolnicu.
  • Ako bolesnik izgubi svijest, provjerite disanje i krvotok i po potrebi započnite mjere oživljavanja'.

Simptomi se znaju razlikovati kod muškaraca i žena

- Simptomi srčanog udara kod muškaraca su snažna bol u prsima, bol u lijevoj ruci ili čeljusti, te otežano disanje. Žene mogu imati neke od tih simptoma, no bol kod njih može biti više difuzna, te se širiti na ramena, vrat, ruke, abdomen ili čak leđa. Bol koju žene osjećaju može više nalikovati problemima s probavom, i ne mora biti stalna - napominju u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

- Također, ne moraju nužno osjećati bol nego neobjašnjenu anksioznost, mučninu, vrtoglavicu, palpitacije i može ih obliti hladan znoj. Srčanom udaru kod žena može prethoditi neobjašnjen umor. Kod žena je također značajno da je prvi srčani udar kojeg dožive teži i ozbiljniji nego kod muškaraca, i češće dovodi do smrtnog ishoda - pojasnili su.

Kobno vrijeme: Srčani i moždani su najčešći u 6 sati i 30 minuta
Kobno vrijeme: Srčani i moždani su najčešći u 6 sati i 30 minuta

- Estrogen pomaže povećanju razine HDL čestica ('dobrog kolesterola'), što djeluje kao zaštitni čimbenik kod žena, međutim, jednom kad prođu kroz menopauzu broj žena koje razviju srčanu bolest ne razlikuje se od muškaraca. Ukoliko žena ima dijabetes, ili ima povišenu razinu triglicerida, poništava se zaštitni učinak estrogena - dodali su.

Tjednima prije srčanog udara mogu se pojaviti ove stvari

Stručnjaci kažu kako polovica pacijenata zna imati simptome skorog srčanog udara čak mjesec dana ranije, ali mnogi ne obraćaju pažnju na njih ili ih pripisuju nečem drugom. 

- Čak i kad niste sigurni u simptome, bolje je odmah nazvati hitnu medicinsku pomoć nego čekati predugo i odlagati odlazak u zdravstvenu ustanovu. Istraživanja su pokazala da je većina bolesnika predugo čekala (čak više od 2 sata), a tome su osobito sklone starije osobe i žene - objašnjavaju u Nastavnom Zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije i napominju kako tijelo može slati signale i tjednima prije infarkta.

Britanski znanstvenici su razvili gel koji bi mogao 'popraviti štetu nakon srčanog udara'
Britanski znanstvenici su razvili gel koji bi mogao 'popraviti štetu nakon srčanog udara'

Ovo su simptomi koji se znaju javiti i mjesec dana prije udara:

  • Nepravilni otkucaji srca koji traju minutu do dvije i obično ih prati napadaj panike.
  • Moguće su pojave vrtoglavice i hladnog znoja. Slaba cirkulacija krivac je i za to što je protok krvi u mozgu ograničen, a to je vrlo opasno po život. U takvoj situaciji osjetit ćete vrtoglavicu i zbunjenost.
  • Kosa pojačano ispada. Gubitak kose na tjemenu može biti znak visokog rizika od srčanih bolesti. Ćelavost se, također, povezuje s povećanom količinom kortizola u tijelu, hormona stresa, a to je pak povezano sa zdravljem srca.
  • Bolovi u trbuhu koji se javljaju u epizodama - smire se pa se ponovno pojave u kratkim vremenskim razmacima.
  • Javlja se nesanica. Teško je utonuti u san, a kad čovjek zaspe, budi se noću i u rano jutro.
  • Znojenje je pojačano ili neuobičajeno, a to je jedan od ranih znakova skorog srčanog udara. Promjene u znojenju mogu se dogoditi u bilo koje doba dana i noći, neovisno o temperaturi zraka ili fizičkom naporu.
  • Privremena ili trajna bol u prsima koja se može ispoljavati i kao izrazito neugodan osjećaj u obje ruke, u čeljusti, vratu, ramenima ili trbuhu. Imate li rane simptome srčanog udara vjerojatno ćete osjetiti i nemir u prsima, manju bol ili povišen tlak. To će biti sve češće kako se bliži dan srčanog udara.
  • Jak umor koji se obično pogoršava kako se dan bliži kraju, iako čovjek možda nije bio fizički niti mentalno aktivan. Ako se arterije suze, srce prima manje krvi nego što je naviklo zbog čega radi puno teže. To je razlog zašto se osjećate umorno i pospano sve vrijeme.
Top savjeti za zdravo srce u doba korone: Kako prepoznati 'tihi udar' i hrana koja vas štiti
Top savjeti za zdravo srce u doba korone: Kako prepoznati 'tihi udar' i hrana koja vas štiti
  • Može se javiti oticanje nogu. Naime, ako srčani mišić ne radi kako treba to može uzrokovati oticanje nogu, pa i na to treba obratiti pozornost.
  • Mogu se javiti simptomi gripe ili prehlade. Mnogi ljudi, koji su preživjeli udar, kasnije su pričali kako su nekoliko dana prije imali takve simptome, npr. kašalj, groznicu...
  • Javlja se neuobičajen osjećaj slabosti, a to se događa zato što odjednom arterije postanu uske i ne dopuštaju krvi da cirkulira ispravno. Tada mišići ne dobivaju ono što im je potrebno i može se dogoditi da se čovjek sruši, padne u nesvijest.
  • Može se pojaviti i kratkoća daha. Ako srce dobiva manje krvi to znači da će i u pluća odlaziti manje kisika nego što je normalno. 
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 10. svibnja: Biku cvjeta društveni život, Rak je pod povećalom...
ŠTO VAS ČEKA DANAS?

Dnevni horoskop za petak 10. svibnja: Biku cvjeta društveni život, Rak je pod povećalom...

Pročitajte dnevni horoskop za petak 10. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Muž i ja spojili smo prezimena i izmislili naše, potpuno novo'
ŠTO MISLITE O IDEJI?

'Muž i ja spojili smo prezimena i izmislili naše, potpuno novo'

Amerikanci Marcy Donnelly (50) i Chris Buerger (52), spojili su svoja prezimena kada su se vjenčali 2000. godine. Kažu da je počelo kao šala, no na kraju im sve ima smisla
'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom