Obavijesti

Tech

Komentari 85

Tesla nije prvi, automobili su u svemiru već skoro pola stoljeća

Tesla nije prvi, automobili su u svemiru već skoro pola stoljeća
10

Teslin Roadster u utorak je postao prvi cestovni auto u svemiru, no prva tri automobila Zemlju su napustila još prije pola stoljeća i od tada ih nitko više nije vidio no dobro se zna gdje su

VIDEO

Volim samu pomisao na auto koji naizgled beskonačno leti kroz svemir, i kojeg će možda za milijun godina pronaći rasa izvanzemaljaca, rekao Elon Musk nakon što je u raketi svoje tvrtke Space X lansirao Tesla Roadster u svemir. Bio je to spektakularni show koji je začinio testno lansiranje do sada najveće rakete koju je neka privatna tvrtka poslala u svemir.

Tesla Roadster je tako postao prvi cestovni auto u svemiru. No prva tri automobila su Zemlju napustili još prije pola stoljeća i sada mirno počivaju na svijetloj strani Meseca.

Ti automobili su Lunar Roving Vehicle,  jedino vozilo na kotačima koje je ikada vozilo čovjeka na nekom drugom nebeskom tijelu osim na Zemlji. Dakle, do Tesle prvi i jedini svemirski automobil. Lunar Roving Vehicle tri puta je išao u svemir, preciznije u svemir su išla tri primjerka jer niti jedan se nije vratio s Mjeseca. Nakon obavljene misije astronauti bi ih ostavili na Mjesecu s hrpama druge opreme. 

Prvi svemirski auto je električno vozilo koje su zajedno proizveli Boeing i General Motors za NASA-u i njezine misije na Mjesec. Automobil, ili preciznije mjesečev Bagi proizveden je u četiri primjeraka od kojih su tri sudjelovali u misijama Apollo 15, 16 i 17. Četvrti je zbog otkazivanja Apollo programa ostao na Zemlji, no rastavljen je zbog rezervnih dijelova. 

Pokretanje videa...

01:29

Ovaj ekstremni terenac dizajniran specijalno za korištenje u uvjetima niske gravitacije imao je samo 210 kilograma, no morao je nositi 490 kilograma. LRV bio je dugačak tri metra i izrađen od 2219 aluminijskih cijevi. Naravno na Mjesecu je uz smanjenu gravitaciju on zapravo težio samo 35 kilograma pa nije trebao mnogo snage i jake motore.

Konkretno imao je četiri motora od po 200 Watta snage, dakle ukupno jedva jednu konjsku snagu. Baterija je bila dovoljna za 92 kilometra dosega, no u praksi niti jedan nije prevalio toliko. Najviše je prešao zadnji LRV, ukupno 36 kilometara i pritom se najviše udaljio od baze, sedam i pol kilometara. Nije neki podvig, no zahvaljujući ovom vozilu astronauti su pokrivali mnogo veću površinu nego pješice. 

Naravno svemirski auto nije bio jeftin. Projekt je stajao oko 36 milijuna dolara, što je u današnjoj vrijednosti oko 250 milijuna dolara. Dakle ovo je bio i jedan od najskupljih auta u povijesti. Nakon što je program otkazan 1972. godine ljudi više nikada nisu vozili površinom nečega osim Zemlje.

Iako je Lunar Roving Vehicle daleko od pravog automobila, on je za razliku od Tesle vozio "u svemiru". Osim toga Teslin model poslan u svemir nije u voznom stanju. Radi sigurnosti i manje mase skinute su mu kočnice, a vjerojatno i baterija te motor. Stoga je Lunar Rover realno, više bliži pojmu automobila nego Tesla koja je nedavno "zaplovila" svemirom.  

Bit će beskonačno u svemiru: 'Možda ga nađu izvanzemaljci'
Bit će beskonačno u svemiru: 'Možda ga nađu izvanzemaljci'
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 85
VIDEO

Volkswagen predstavio novu generaciju omiljenog kampera
SVJETSKA PREMIJERA

Volkswagen predstavio novu generaciju omiljenog kampera

U Berlinu smo prisustvovali svjetskoj premijeri nove generacije jednog zaista posebnog i neobičnog Volkswagen automobila

Umjetna inteligencija AlphaFold 3 predviđa strukturu molekula
NOVI MODEL

Umjetna inteligencija AlphaFold 3 predviđa strukturu molekula

Google DeepMind najavio je novu vrstu modela umjetne inteligencije za medicinska istraživanja koji može predvidjeti strukturu i interakcije svih živih molekula
Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić