Obavijesti

Tech

Komentari 94

Teslin Model 3 je napokon na cesti: Više ništa neće biti isto...

Teslin Model 3 je napokon na cesti: Više ništa neće biti isto...
15

Počela je velika strujna revolucija, Tesla Model 3 je već na cestama, a najveće auto kompanije krenule su u veliku električnu ofenzivu koja će promijeniti stanje na cestama u idućih nekoliko godina

VIDEO

Jubilarni 50. broj Auto Starta, koji je od jučer na kioscima na čak 132 stranice, donosi veliku temu o revoluciji električnih automobila koja upravo kreće. Dosad su automobili s elektromotorom kucali na mala vrata, ali dolaskom Tesle Modela 3 i otkrivanjem velikih planova najvećih auto kompanija, više ništa neće biti isto na cestama.

U najnovijoj Bloombergovoj analizi stvari su se okrenule u korist struje i prognoze pokazuju da bi kroz dvadesetak godina na cesti moglo biti čak 530 milijuna automobila s električnim pogonom, dok je danas ta brojka otprilike oko dva milijuna.

A Tesla Model 3 sedan is seen in this undated handout image as the car company handed over its first 30 Model 3 vehicles to employee buyers at the company’s Fremont facility

Čak 54% prodanih automobila u iduća dva desetljeća će biti na električni pogon. Ta električna revolucija tako će gotovo sigurno pogoditi tržište puno snažnije i brže nego što se ranije predviđalo. Ovaj ogromni rast imat će i pozitivne učinke na okoliš, barem što se potrošnje goriva tiče, jer bi se trošilo 8 milijuna barela nafte manje dnevno, ali bi potrošnja električne energije globalno narasla za 5 posto.

Veliki korak u toj električnoj revoluciji stigao je s nekoliko strana. Prvo je Volvo najavio da će nakon 2019. godine svaki njihov novi automobil na tržište dolaziti i s električnim motorom. Odnosno, nudit će samo hibride ili električna vozila.

- Ljudi sve više traže automobile na električni pogon i želimo odgovoriti na njihove sadašnje i buduće potrebe. Sada ćete moći izabrati bilo koji električni Volvo – rekao je predsjednik kompanije Hakan Samuelsson.

Nizu zemalja koje su najavile da se žele riješiti benzinskih i dizelskih vozila sada se tako pridružila i Francuska. Njihova vlada najavila je kako dizelaše i benzince planiraju staviti van zakona do 2040. godina u nizu svojih mjera da postanu CO2 neutralna zemlja do 2050. Usto, u veliku ofenzivu krenula je i Tesla svojim dugoiščekivanim Modelom 3. Prvih 30 komada Modela 3 je isporučeno, a već u prosincu Musk je najavio proizvodnju 20.000 novih automobila.

The interior of the Tesla Model 3 sedan is seen in this undated handout image as the car company handed over its first 30 Model 3 vehicles to employee buyers at the company’s Fremont facility

I Volkswagen je najavio da od 2025. planira proizvoditi više od milijun električnih automobila godišnje, a slične planove imaju i drugi automobilski giganti.

Naravno, više od stotinu godina vožnje automobila s klasičnim motorima s unutarnjim izgaranjem ljude je naviknulo na određenu komociju, a to je da gorivno možemo natočiti gotovo svugdje i da to traje minutu, dvije. Upravo zbog potrebe za investicijama u infrastrukturi punjenja, rast udjela električnih automobila neće moći biti eksplozivan.

U novom Auto Startu stručni novinari testirali su čak 12 novih vrhunskih automobila, od nove Mercedesove S klase i nove Volkswagenove perjanice Arteona, do superatraktivnog Porschea 719 Boxtera S i senzacionalno dobre nove Opel Insignije Grand Sport.

U jubilarnom izdanju Auto Start daruje i atraktivni lifestyle prilog na 32 stranice koji između ostalog otkriva kako uživati u pravim cigarama, kako odabrati najbolji muški parfem i za koja hrvatska vina se doista isplati otići izravno u vinariju, jer ih drugdje nećete moći kupiti.

Čitatelje Auto Starta čeka i izvrstan poklon, DVD s jednim od 15 različitih filmskih hitova, a sve za samo 15 kuna.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 94
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama