Obavijesti

Tech

Komentari 2

Teslin novi autopilot trebao bi spriječiti nove fatalne nesreće

Teslin novi autopilot trebao bi spriječiti nove fatalne nesreće
2

Elon Musk je najavio puno kvalitetniji autopilot za koji kaže da bi vjerojatno spriječio nesreću u kojoj je prije nekoliko mjeseci poginuo vozač u SAD-u

VIDEO

Teslin šef Elon Musk objavio je na službenom blogu kompanije kako će njihovi električni automobili dobiti novu verziju autopilota s mogućnostima koje bi trebale spriječiti ponavljanje nesreća, poput one u kojoj je prije nekoliko mjeseci poginuo vozač.

Elon Musk je rekao da bi automobil s ovakvim novim sustavom vjerojatno mogao spriječiti smrt vozača, no napominje i da novi sustav ne jamči apsolutnu sigurnost.

- Apsolutna sigurnost je stvarno nemoguć cilj. Radi se o poboljšanju sigurnosnih uvjeta. Nikad neće biti situacije s nultom stopom smrtnosti ili ozljeda - rekao je Musk. 

Musk je napisao kako će automobili uskoro puno kvalitetnije koristiti radar koji već je u vozilu kako bi detektirali prepreke na cesti. Uz to, automobil će poduzeti puno više mjera kako bi bio siguran i da vozač prati što se događa dok je vozilo u autonomnom načinu vožnje, piše Reuters.. 

Dok američki regulatori istražuju i testiraju Teslin sustav koji je bio uključen u prometnoj nesreći u kojoj je u svibnju poginuo vozač u SAD-u, Muskova kompanija objavila je velik popis nadogradnji, a radar je jedna od značajnijih. Musk navodi da vjeruju kako se radar može koristiti kao primarni kontrolni senzor bez potrebe da kamera potvrdi ono što vidi radar. Izazov pri korištenju radara je izbjegavanje 'lažnih uzbuna', pri čemu se mali predmeti poput limenki pod određenim kutem mogu činiti puno većima i protumačiti kao prijetnja. Prometna signalizacija iznad ceste i mostovi također se mogu krivo protumačiti, osobito ako cesta ima nagib. 

Zbog toga će autmobili učiti o cestama kojima voze. Podaci će se slati u Teslinu bazu i uspoređivati sa situacijama u kojima bi autmobil sam zakočio pored nekog predmeta u odnosu na akcije vozača. Kad će više automobila proći pored nekog upitnog predmeta, on će se moći skinuti s liste upitnih.

Među mjerama je i opcija da, ako će vozač više puta ignorirati uputu da stavi ruke na volan, da će vozilo morati zaustaviti kraj ceste prije nego može ponovno aktivirati autonomnu vožnju. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama