Obavijesti

Tech

Komentari 26

Testirali smo Lumiju 1520: Div koji donosi ekstremnu brzinu

Testirali smo  Lumiju 1520: Div koji donosi ekstremnu brzinu
9

Nokijin najveći telefon donosi hardver kao i kod ostalih top modela na tržištu, no uz 6 inčni ekran pomalo je nespretan. Lumia 930 od pet inča to bi trebala promijeniti

VIDEO

Lumia 1520 prvi je pokušaj Nokije u pohodu na tržište velikih pametnih telefona. Brza, snažna i velika, Lumia ima puno toga prvog za Nokiju. Prvi 6-inčni telefon, prvi Full HD ekran i prvi četverojezgreni uređaj. Ogromni telefon uistinu je uočljiv, a sjajna crvena boja modela koji smo testirali ističe ga među konkurencijom. No, estetski je prilično slična ostalim modelima Nokije. Crvena dolazi sa sjajnom plastikom, dok su u ponudi još i matirana bijela, žuta i crna Lumia. Bez obzira na boju, ovo definitivno nije najpraktičniji uređaj. Uz 16,2 centimetra visine i 8,5 širine ovaj div teži 209 grama. Za rukovanje će većini trebati dvije ruke, a za nju neće biti mjesta u džepovima. No, obzirom na sve veću popularnost maxi telefona koje nudi i konkurencija, sasvim je razumljivo njeno uvrštavanje u ponudu Nokije. Na desnoj strani telefona nalaze se prilično plitke tipke, dok su lijevo pri vrhu skriveni utori za memorijsku karticu i nano SIM.

Prednjom stranom dominira fantastični IPS LCD ekran Full HD rezolucije i sjajnog prikaza boja, a Nokia se već neko vrijeme hvali i ClearBlack polarizacijom koja omogućuje dobar prikaz i na otvorenom. 

Kvaliteta poziva na Lumiji 1520 bila je zadovoljavajuća, iako samo iskustvo telefoniranja i nije najsretnije, obzirom na dimenzije. Telefon dolazi i s LTE podrškom, a ostvarene brzine bile su prilično dobre. 

Što se softvera tiče, dočekat će vas Lumia Black verzija Windows Phone 8, koja može iskoristiti četverojezgreni procesor i veliki ekran, na kojem su sada na početnoj stranici dodali još jedan red ikona. Primjetan je rast broja aplikacija, osobito onih najpopularnijih s drugih platformi, a i drugih poboljšanja sustava. Dočekat će vas i niz Nokijinih aplikacija, među kojima je zabavan bio Beamer  koji omogućuje jednostavni prikaz uređaja na računalu. Nedavno smo mogli vidjeti da će Windows Phone 8.1 napokon dobiti i pravi sustav notifikacija na koji smo naviknuti na Androidu i iOS-u, a možemo se nadati i dolasku drugih aplikacija. Dok je početni ekran u punoj mjeri iskorišten, neke aplikacije i izbornici ne odaju taj dojam i stvari izgledaju predimenzionirano. Stvar nije takva s Officeom u kojem je ugodno i pregledno raditi, a tipkanje s dvije ruke ne predstavlja izazov. No, sama tipkovnica zauzima prilično veliki dio ekrana.

Lumia 1520 također donosi PureView kameru kao i na 1020, ali i duplo manje megapiksela, manji otvor blende, a i slabija je bljeskalica. Naravno, uštede na kameri su smanjile i izbočinu kakva je bila na 1020. Fotografije s optičkom stabilizacijom se i dalje spremaju u dvije veličine, a sama kvaliteta zadovoljit će veliku većinu. Nokia je spojila aplikacije u Nokia Camera i nudi razne načine snimanja te ručno podešavanje, uz istovremeni prikaz kako će fotografija izgledati. No, automatski rad bit će i više nego dovoljan za većinu korisnika. Video će snimati u 1080p rezoluciji i 30fpsa, dok će prednja 1,2 megapikselna kamera snimati 720p video.

Procesor na 2,2 GHz i 2 GB RAM-a značit će da ćete kroz obične zadatke i svakodnevni rad letjeti bez teškoća, a snagu čipa možete vidjeti u igrama poput Asphalta 8 koji izgleda fantastično na ogromnom ekranu. 3400 mAh koje nudi baterija većinom će pojesti ekran, no telefon je tijekom testa bez teškoća izdržao cijeli dan, a ovisno o korištenju i veći dio drugog.

Nokia je nedavno predstavila Lumiju Icon, koja donosi sve što i Lumia 1520, ali iza ekrana dijagonale 5 inča i iste rezolucije. Uz nešto drukčiji, elegantniji dizajn, ovaj uređaj je dostupan samo u SAD-u, no za ostatak svijeta trebao bi navodno zaživjeti kao Lumia 930. Neke glasine navode da će i taj uređaj Nokia predstaviti na sajmu u Barceloni u ponedjeljak.

Lumia 1520 specifikacije:
Procesor:  Qualcomm Snapdragon™ 800 2,2 GHz
Memorija: RAM 2 GB, 32 GB interne
Ekran: 6-inčni ClearBlack, IPS LCD, Full HD (1920 x 1080)
Baterija: 3400 mAh
Dimenzije: 162,8 mm x 85,4 mm x 8,7 mm
Težina: 209 g
Kamera: 20 MP, Pure View  f/2.4, dual LED flash, 1080p video @30fps, prednja kamera 1.2 MP, 720p video

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama