Obavijesti

Tech

Komentari 88

Top 10 savjeta kako uštedjeti i smanjiti potrošnju goriva

Top 10 savjeta kako uštedjeti i smanjiti potrošnju goriva

Gasite motor ako vidite da ćete negdje stajati dulje od minute, primjerice pred semaforom u većim kolonama. Tako ćete uštedjeti više goriva jer automobil, iako miruje, i u praznom hodu također troši gorivo...

Cijene goriva, posebno posljednjih mjeseci, slobodno možemo reći, divljaju. Svako nekoliko dana dočeka nas vijest o novom poskupljenju. Vladajući govore kako rade sve kako bi to zaustavili, ljudi čekaju, ali nikako da dočekaju rezultate tih 'napora'... Kao da smo u nekom začaranom krugu. 

Zato smo za vas pripremili deset jednostavnih savjeta kako možete smanjiti potrošnju goriva, a da se ne vozite ništa manje od uobičajenog. 

Prijevoznici očajni zbog cijena goriva: 'Uspjeli smo preživjeti koronu, ovo će nas dokrajčiti'
Prijevoznici očajni zbog cijena goriva: 'Uspjeli smo preživjeti koronu, ovo će nas dokrajčiti'

1. Pazite na tlak u gumama

Tlak u gumama je vrlo bitna stavka pa ga redovito provjeravajte i držite se propisanog. Uštedjet ćete do pet posto goriva. Gume s preniskim tlakom uzrokuju veću potrošnju jer imaju veći otpor kotrljanja.

2. Redovito mijenjajte potrošne dijelove

Automobilu redovito mijenjajte potrošne dijelove. Redovito mijenjajte ulje u motoru. Prljave svjećice, začepljeni filtri i slično povećavaju potrošnju goriva. Održavanjem automobila možete uštedjeti čak četiri posto goriva.

3. Prazan hod troši gorivo

Gasite motor ako vidite da ćete negdje stajati dulje od minute, primjerice pred semaforom u većim kolonama. Tako ćete uštedjeti više goriva jer automobil, iako miruje, i u praznom hodu također troši gorivo. 

Filipović o cijenama goriva: Da nije bilo mjera Vlade bilo bi i gore, sve opcije su na stolu
Filipović o cijenama goriva: Da nije bilo mjera Vlade bilo bi i gore, sve opcije su na stolu

4. Smanjite grijanje/hlađenje u automobilu

Vozite li se na kratkim relacijama, ne palite grijanje u automobilu. Dok se zagrije, već ćete biti na odredištu. Na dužim relacijama grijanje držite na nižim temperaturama. Grijanje klimom može vam povećati potrošnju za oko tri posto. Isto vrijedi i za hlađenje.

5. Loše gume troše više goriva

Izaberite kvalitetne gume. Iako su skuplje, dugoročno se isplati jer gume imaju utjecaj na kretanje automobila. Zbog loših guma, a time i otežanog kretanja asfaltom, automobil može trošiti više jer treba više energije za kretanje.

6. Skinite nosač s krova

Ako na automobilu imate krovni nosač, skinite ga kad vam ne treba jer će tako vozilo biti aerodinamičnije i trošit će oko pet posto manje goriva. Otvoreni prozori na brzini većoj od 50 km/h stvaraju otpor i povećavaju potrošnju. 

7. Ne punite rezervoar do vrha

Ako je automobil lakši, trošit će manje goriva jer će trebati manje energije za kretanje. Pogledajte imate li u vozilu ili na njemu neke stvari koje ne morate baš svaki dan voziti sa sobom. Maknite sve nepotrebno jer ćete sa svakim uklonjenim kilogramom štedjeti na potrošnji goriva. Također, ne punite rezervoar do vrha jer će automobil i tu dobiti na težini. Na svakih 50 kilograma potrošnja se povećava za jedan do dva posto. 

8. Pazite na okretaje motora

Smanjite brzinu. Primjerice, idealna brzina za uštedu je između 75 i 90 km/h uz mjenjač podešen na petu brzinu. Pazite da su vam okretaji motora na 2000 za automobile na dizelska goriva ili 2500 za benzinske motore.

Od utorka nove cijene goriva: Litra dizela bit će skuplja čak kunu i pol, a litra benzina 70 lp?
Od utorka nove cijene goriva: Litra dizela bit će skuplja čak kunu i pol, a litra benzina 70 lp?

9. Ubrzavanja troše 20 posto više

Vozite mirnije uz što manje kočenja i ubrzavanja jer nagla ubrzanja troše više od 20 posto goriva u odnosu na staloženiju vožnju. Pratite situaciju ispred sebe i prije kočenja pustite gas. Kad krećete, polako stišćite gas.

10. Tempomatom održavajte brzinu

Tempomat je zgodna stvar kada je ušteda u pitanju. Održava konstantnu brzinu, a to je vrlo bitno za štednju. Ali to vrijedi samo za ravnu cestu ili nizbrdicu. Ne koristite ga na uzbrdici jer u tom slučaju povećava potrošnju goriva.