Obavijesti

Tech

Komentari 12

Toyota predstavila najvažniji novi model za europsko tržište

Toyota predstavila najvažniji novi model za europsko tržište
14

Toyota je konačno dobila predstavnika u trenutno najpopularnijoj klasi na europskom tržištu, među malim SUV-ovima. Novi Yaris Cross trebao bi se proizvoditi u više od 150.000 primjeraka godišnje

VIDEO

U klasi malih SUV-ova na europskom tržištu trenutno ima više od 20 modela, a njima se sada priključila i Toyota novim Yarisom Cross. Koliko je on važan za Toyotu pokazuje i podatak da bi zajedno s klasičnim Yarisom Cross trebao činiti čak trećinu ukupne prodaje ove japanske marke u Europi. No suprotno onome što ime Yaris Cross sugerira nije riječ o nekoj crossover verziji Yarisa već o potpuno novom i samostalnom modelu koji je jedan od najozbiljnijih predstavnika u klasi.

Pokretanje videa...

01:27



Za razliku od mnogih drugih modela Toyote, Yaris Cross je razvijen i namijenjen prvenstveno za Europu, a i proizvodit će se na starom kontinentu, preciznije u tvornici TMMF u Francuskoj. Nastao je na potpuno novoj platformi, nudi novi hibridni pogonski sklop i još mnogo drugih noviteta. Premijera ovog automobila trebala je biti održana na salonu u Ženevi prošlog mjeseca, no zbog korona krize pomaknuta je na travanj i održana u digitalnom obliku. 



Vanjski dizajn Yarisa Crossa je prilično robustan, agresivan i atraktivan, dok je unutrašnjost jednostavna bez previše dizajnerskih eksperimenata. Svojim dimenzijama je na razini prosjeka klase malih SUV-ova. U dužinu mjeri 418 cm, širok je 177, a visok 156 cm. Unutrašnjost je dovoljno prostrana za obiteljske potrebe, a isto vrijedi i za prtljažnik koji ima podesivu podnicu i 390 litara zapremine. 



Za novi Yaris Cross Toyota je razvila novi hibridni pogonski sustav. On se sastoji od 1,5-litrenog benzinskog motora s tri cilindra i električnog motora te razvija 116 KS. Kao jedan od rijetkih automobila u klasi Yaris Cross nudi i pogon na sve kotače i to u kombinaciji s hibridnim pogonom što je jedinstveno u klasi. 



Iako je automobil predstavljen prodaja Yarisa Crossa na europskom tržištu neće uslijediti tako skoro. Toyota namjerava proizvoditi 150.000 automobila godišnje, no prodaja bi trebala početi tek iduće godine, a do onda konkurencija možda postane još brojnija. Više detalja o Yarisu Crossu, pa i njegovu cijenu saznat ćemo kasnije ove godine. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.