Obavijesti

Tech

Komentari 1

Trećinu patenata u prošloj godini osmislile su žene

Trećinu patenata u prošloj godini osmislile su žene
1

Žene stoje iza gotovo trećine od 224.000 zahtjeva za međunarodnim priznanjem patenta u 2017. godini, što je znatno više nego ranijih godina

VIDEO

Vrijeme je da povećamo potporu i ulaganja u žene i djevojke koje se žele baviti znanstvenim istraživanjem, izjavio je 11. veljače glavni tajnik Ujedinjenih naroda António Guterres, povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena i djevojaka u znanosti.


On je tada izjavio i da unatoč tome što djevojčice i dječaci imaju potencijal da slijede svoje ambicije u svakom polju, pa tako i u znanosti, zbog sustavne diskriminacije udio žena u znanosti diljem svijeta iznosi manje od 30%.


Ipak, najnovije izvješće UN-ove Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO) pokazuje da žene stoje iza gotovo trećine od 224.000 zahtjeva za međunarodnim priznanjem patenta u 2017., što je znatno više nego ranijih godina.


UN je pozdravio znatan napredak udjela žena među izumiteljima, ali i upozorio da je razlika među spolovima i dalje velika. Prvi čovjek WIPO-a Francis Gurry pozdravio je u priopćenju inovativna, kreativna postignuća žena diljem svijeta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.


- Međunarodni zahtjevi za prijavom patenata važno su mjerilo za mjerenje inovativnih aktivnosti u suvremenoj globalnoj ekonomiji, a u prošlom su desetljeću patenti koje su osmislile žene činile su 23 posto ukupnih- rekao je Gurry, te dodao da je potrebno ostvariti puni paritet žena i muškaraca na tom polju.

Među planetarno poznatim izumima za koje su zaslužne žene navode se i pivo, četka za kosu, igra monopoli, pelene za jednokratnu upotrebu, čokoladni kolačići, signalna raketa, ali i knjige o Harry Potteru.


Podaci WIPO-a pokazuju da je Južna Koreja najbolja kada je u pitanju ravnopravnost spolova u inovacijama, jer je ondje omjer 'pedeset-pedeset'. Druga je Kina gdje su žene prijavile 48 posto patenata. U vodećoj zemlji po prijavi patenata, Sjedinjenim Državama, žene potpisuju 33 posto prijava, a udio žena najveći je na polju biotehnoloških patenata gdje su one zaslužne za njih 58%, a slijede farmacija i kemija. Najmanje ih je u mehanici, samo 14 posto.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Nije prerano ni s 20 godina: Mladi za mirovinu trebaju početi štedjeti već s prvim poslom
SVJETSKI TJEDAN NOVCA

Nije prerano ni s 20 godina: Mladi za mirovinu trebaju početi štedjeti već s prvim poslom

Hrvatska udruga banaka pripremila je cjelogodišnje programe financijske pismenosti za učenike i nastavnike, te mlade poduzetnike, "Financije za nove generacije". Obuhvatit će čak 17.000 učenika i 500 nastavnika

Muke u školama: 'Prvi tjedan još i dolaze na ispit, poslije predaju prazne testove...'
MUKE OKO NACIONALNIH ISPITA

Muke u školama: 'Prvi tjedan još i dolaze na ispit, poslije predaju prazne testove...'

Nacionalnim ispitom iz hrvatskog jezika u ponedjeljak je počelo testiranje učenika osmih razreda, polagat će ispite iz osam predmeta. U nekim školama govore da će testovi utjecati na ocjene, no to nije točno
Ovaj kviz je pravi hit među srednjoškolcima: Koliko stihova ima Božanstvena komedija?
SUDJELUJE CIJELA HRVATSKA

Ovaj kviz je pravi hit među srednjoškolcima: Koliko stihova ima Božanstvena komedija?

Kviz udruga Šibenik organizira Nacionalnu kviz ligu za učenike srednjih škola. Interes je toliki da redovito sudjeluje više stotina natjecatelja iz cijele Hrvatske. U ovoj sezoni najbolji su bili 'Đakovačkih pet'