Obavijesti

Tech

Komentari 0

Tužbu protiv Fejsa potpisalo 25.000 ljudi, sud ju odbacio

Tužbu protiv Fejsa potpisalo 25.000 ljudi, sud ju odbacio
1

Max Schrems tvrdi da je Facebook prekršio pravo na privatnost europskih korisnika, u što je uključena i suradnja s američkom špijunskom agencijom, a Facebook odbacuje njegove tvrdnje

VIDEO

Austrijski aktivist za ljudska prava ne može podnijeti kolektivnu tužbu za navodno kršenje prava privatnosti protiv Facebooka, no može to učiniti osobno u svojoj domovini, presudio je u četvrtak najviši sud Europske unije. 

Sud pravde Europske unije (ECJ) rekao je kako Max Schrems može kao pojedinac pokrenuti parnicu protiv američke tvrtke na temelju zakona o zaštiti potrošača, no da ne može to učiniti u ime 25 tisuća potpisnika njegove tužbe.

Schrems tvrdi da je Facebook prekršio pravo na privatnost europskih korisnika, u što je uključena i suradnja s američkom špijunskom agencijom. 

Facebook odbacuje njegove tvrdnje koje se odnose na razdoblje prije 2014. i tvrdi da je uvijek poštovao europske zakone o zaštiti podataka. 

"Gospodin Schrems može individualno djelovati u Austriji protiv Facebook Irske", priopćio je sud, referirajući se na sjedište te društvene mreže u Europi. 

"S druge strane, kao opunomoćenik drugih potrošača on se ne može okoristiti potrošačkim forumom u svrhu kolektivne akcije", dodaje sud. 

Schrems traži 500 eura odštete za svakog od potpisnika tužbe, no Facebook tvrdi da austrijski sudovi nemaju potrebnu jurisdikciju i da se Schrems ne može pozivati na zakone o zaštiti potrošača. 

Facebook tvrdi da je on prestao biti potrošač kad je počeo koristiti tu društvenu mrežu u poslovne svrhe. Pod zakonom EU-a, potrošačima se dopušta tužiti tvrtke samo u svojim domovinama, a ne u onima gdje je njihovo sjedište. 

"Današnja odluka Europskog suda pravde podržava ranije odluke dva suda kojima je presuđeno da Schremsove tvrdnje ne mogu proći kao 'kolektivna tužba' na austrijskim sudovima u ime drugih potrošača", istaknula je glasnogovornica Facebooka. 

Schrems tvrdi da je presuda "ogroman udarac" za Facebook i da će njegova pojedinačna tužba ići dalje na sudu u Beču, a da će ta društvena mreža kasnije trebati objasniti "je li njezin poslovni model u skladu sa strogim europskim zakonima o privatnosti".

Austrija prepoznaje neke vrste kolektivnih tužbi, a Irska ne. ECJ tvrdi da samo osoba koja je zaključila originalni ugovor može tužiti tvrtku pod zakonima o zaštiti potrošača u svojoj domovini. Isto vrijedi za potrošača koji je opunomoćenik drugih korisnika, naglasio je sud. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu