Obavijesti

Tech

Komentari 50

Skoro sav led na Grenlandu se počeo topiti u samo četiri dana

Skoro sav led na Grenlandu se počeo topiti u samo četiri dana
1

Led na Grenlandu topi se svakog ljeta, no u samo četiri dana snimke su pokazale da se topi skoro sva ledena površina. Sličan slučaj zabilježili su i davne 1889.

VIDEO

U samo nekoliko dana početkom srpnja na Grenlandu se počeo topiti gotovo sav led, kažu znanstvenici iz NASA-e te dodaju da se neobično topljenje leda dogodilo na puno većoj površini nego u protekla tri desetljeća. 

Topio se led čak i na najhladnijem i najvišem dijelu Grenlanda, a u samo četiri dana, od 8. srpnja, površina leda koji se topi popela se s 40 na 97 posto. Iako se tijekom ljeta i inače top led na Grenlandu, brzina i opseg ovogodišnjeg topljenja iznenadili su znanstvenike, koji kažu da je ovo neobičan fenomen. 

NASA je zabilježila da je sva ledena površina, od tankih slojeva uz obalu do ledenjaka debelih tri kilometra zabilježila otapanje. U proteklih 30 godina topilo se najviše 55 posto ledene površine. 

Arhivski podaci pokazuju da je slučaj sličan ovome zabilježen 1889. godine. Zbog toga znanstvenici još ne mogu reći je li ovo prirodan, ali rijedak fenomen, ili slučaj koji je potaknut klimatskim promjenama za koje smo mi krivi.

- Podaci pokazuju da se ovakvo topljenje ledene površine događa svakih otprilike 150 godina, te je ovaj slučaj u tom vremenu. No vidimo li u sljedećim godinama da se ovo ponavlja, to će biti razlog za brigu - kaže Lara Koenig, članica NASA-ina tima koji analizira satelitske podatke.

Znanstvenici vjeruju da se većina ledene površine počela opet lediti, piše BBC.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 50
VIDEO

Test Mercedes EQE SUV: Jedan od najimpresivnijih svoje vrste
VELIKI SUV NA STRUJU

Test Mercedes EQE SUV: Jedan od najimpresivnijih svoje vrste

EQE SUV je odličan automobil, i u njegovoj vožnji smo izuzetno uživali. No ipak, teško se oteti dojmu da bismo se unatoč svoj snazi, udobnosti i tišini još bolje osjećali u običnom GLE

Kristijan Iličić pokrenuo globalnu eSIM aplikaciju Lyntel: 'Spojio sam dvije ljubavi'
PROPUTOVAO 194 DRŽAVE

Kristijan Iličić pokrenuo globalnu eSIM aplikaciju Lyntel: 'Spojio sam dvije ljubavi'

eSIM je digitalna SIM kartica koja omogućava aktivaciju podatkovnog plana operatera bez upotrebe fizičke SIM kartice. - U fokusu nam je kvaliteta povezanosti, 5G mreža gdje god je to moguće - rekao nam je Iličić.
Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta