Obavijesti

Tech

Komentari 5

U Lipiku uče kako programirati umjetnu inteligenciju: Za mjesto u tečaju borilo se po 10 ljudi

U Lipiku uče kako programirati umjetnu inteligenciju: Za mjesto u tečaju borilo se po 10 ljudi
4

Kandidati koji će šest mjeseci sudjelovati u programu osposobljavanja nezaposlenih za programere umjetne inteligencije morali su u testiranju proći i ispit Elements of AI. Polaznici na tečaju su iz cijele Hrvatske

VIDEO

U AI Centru Lipik s radom je počeo šestomjesečni program osposobljavanja nezaposlenih za zanimanje programera/ke umjetne inteligencije, a za jedno od 20-ak mjesta natjecalo se 238 ljudi. Kandidati koji su htjeli na ovu prekvalifikaciju morali su proći testiranje, a dio prijemnog ispita bio je i internetski tečaj Elements of AI u kojem besplatno možete naučiti i testirati svoje znanje o umjetnoj inteligenciji.

- Tečaj Elements of AI prepoznali smo kao izuzetno kvalitetan alat kojeg smo ugradili u dio prijemnog ispita za kandidate uz još jedan zahtjevniji pisani ispit te usmeni intervju. Kandidati koji su već došli s diplomom tečaja Elements of AI imali su svojevrsnu prednost jer im je ta diploma osigurala 10 od ukupnih 60 bodova na testiranju - kaže Hrvoje Kukina, voditelj edukacije u AI Centru  Lipik.

18.000 Hrvata na Elements of AI tečaju, a sada ga je i Google stavio u Digitalnu garažu
18.000 Hrvata na Elements of AI tečaju, a sada ga je i Google stavio u Digitalnu garažu

Za ovaj program prekvalifikacije zaslužna je Lipička razvojna agencija LIRA u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje i Ministarstvom rada. Kroz program su omogućili edukaciju nezaposlenih u trajanju od šest mjeseci u punom radnom vremenu, tijekom kojeg polaznici borave u Lipiku. Polaznici prolaze preko 1000 sati teorijske i praktične nastave i rada na vlastitim projektima uz pomoć profesora iz različitih područja umjetne inteligencije, strojnog i dubokog učenja te znanosti o podacima. Svim polaznicima osigurana je mjesečna novčana naknada u visini minimalne hrvatske plaće i putni troškovi od strane HZZ-a. Polaznicima kojima je prebivalište udaljeno od Lipika će u pronalasku smještaja pomoći djelatnici Centra umjetne inteligencije Lipik.

Stefani Majić iz Virovitice jedna je od polaznica tečaja. Nedavno je završila studij programskog inženjerstva.

- Tražila sam priliku koja bi me mogla usmjeriti i specijalizirati za neko područje. Vidjela sam tečaj i pomislila da bi ovo moglo biti nešto dobro. Nisam imala novca za platiti tečaj jer je bilo teško naći posao zbog korone, zato je super što je tečaj besplatan. Jako mi se sviđa gradić i što ima malo ljudi. Ljudi su stvarno srdačni - neki dan sam tražila pekaru i jedna gospođa me odmah pitala trebam li pomoć. Ima puno zelenila. Čak sam počela razmišljati da bi mogla doći živjeti u ovome kraju - kaže.

- Projektom AI centra uvodimo Lipik u budućnost i stavljamo ga u središte zbivanja oko uzbudljivih novih tehnologija kao što je umjetna inteligencija - kaže gradonačelnik Vinko Kasana.

Edukacija za AI programera/ku zahtijeva fizičku prisutnost u Lipiku, a polaznici su iz cijele Hrvatske - konkretno iz Dubrovnika, Opuzena, Požege, Slatine, Zagreba, Rijeke, Osijeka, Pakraca, Lipika, Slavonskog Broda, Virovitice, Bjelovara i Koprivnice.

Ne, umjetna inteligencija nije kao Skynet, ali je tu oko nas. Ovako nam olakšava živote
Ne, umjetna inteligencija nije kao Skynet, ali je tu oko nas. Ovako nam olakšava živote

Osim edukacija, svi polaznici će raditi i na razvoju svog proizvoda koji će prezentirati na kraju osposobljavanja te ući u konkurenciju za financijske nagrade.

- Naš program privukao je interes polaznika iz cijele Hrvatske, ali jednako tako svoj interes pokazuju i domaće AI tvrtke koje su postigle globalni uspjeh i aktivno zapošljavaju talente osposobljene u području umjetne inteligencije. Ovoj prvoj generaciji polaznika omogućit ćemo stjecanje najtraženijih znanja i vještina, a nakon završenog programa mogu birati hoće li svoj put nastaviti u jednoj od domaćih tehnoloških kompanija ili će se odvažiti na pokretanje vlastitog startupa u čemu ćemo im također pružiti podršku kroz naš poduzetnički inkubator - rekao je Dejan Iličić, direktor Lipičke razvojne agencije LIRA i idejni začetnik projekta AI Centre Lipik.

AI centar u  Lipiku je član udruge CroAI koja kroz kulturu dijaloga okuplja AI poduzetnike, akademske i istraživačke institucije, vrhunske stručnjake te AI entuzijaste.

- Na ovaj program u Lipiku prijavio se deseterostruki broj kandidata u odnosu na broj slobodnih mjesta dok je tečaj Elements of AI upisalo preko 20 tisuća Hrvatica i Hrvata. Uspjeh hrvatskih AI startupa u svijetu dokazuje da se na globalnom tržištu prepoznaje vrijednost hrvatskih proizvoda i rješenja temeljenih na umjetnoj inteligenciji. Umjetna inteligencija postala je relevantna tema u Hrvatskoj, a CroAI će se i dalje truditi kako bi Hrvatska iskoristila ovu nevjerojatnu priliku - rekao je Jan Štedul, glavni tajnik udruge CroAI.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.
8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način