Obavijesti

Tech

Komentari 0

U novom kampusu studenti će reciklirati i imati svoju garažu

U novom kampusu studenti će reciklirati i imati svoju garažu
5

Studentski dom u sklopu kampusa u Varaždinu, otvoren ovaj vikend, jedan je od najmodernijih prostora te vrste u ovom dijelu Europe. Sagrađen je prema ekološkim standardima, a cijene će biti kao i do sada

VIDEO

Na pet katova smješteno je 12 učionica, 243 sobe sa 600 kreveta, šest dnevnih boravaka i šest čajnih kuhinja.
To je samo dio opreme novootvorenog studentskog doma u sklopu Studentskoga kampusa Sveučilišta u Varaždinu, jednog od najmodernijih takvih objekata u ovom dijelu Europe.

- Samo prije 18 mjeseci ovdje je bila ledina, a sad su Grad Varaždin, Varaždinska županija, sveučilišna zajednica i cijela Hrvatska dobili jedan od najmodernijih objekata u regiji. U svakoj sobi kupaonice su odvojene od WC-a, što dokazuje najviši standard.

127 milijuna kuna

Ispred doma studenti imaju park sa solarnim klupama i pametnim drvetom te podzemne spremnike za smeće - rekao je Nenad Milimaš, ravnatelj Studentskog centra Varaždin.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Studentski kampus službeno je otvorio predsjednik Vlade Andrej Plenkovic predajući kartice za ulazak u sobu studentici Lauri Barbir. Mnogi drugi državni i lokalni čelnici bili su na svečanosti koja će itekako unaprijediti studiranje na sjeveru Hrvatske. Kako je istaknuo Milimaš, projekt za koji je planiran 141 milijun kuna, na kraju je stajao 127 milijuna kuna, a ono što će dočekati studente na višoj je razini od bilo kojeg studentskog doma u Hrvatskoj. Novi studentski dom sagrađen je uz primjenu tehnologije poštujući visoke ekološke standarde te će to biti tzv. pasivna zgrada A+. U novom domu za proizvodnju energije koristit će se solarni paneli na krovu zgrade, za grijanje i hlađenje koristit će se dizalice topline voda-voda, a kišnica za zalijevanje trave i sanitarnu vodu.

Električni auti

Prozori će imati ugrađene senzore da se spriječi rasipanje energije, studenti će odvajati otpad u sobama i odlagati ga u podzemne spremnike za smeće, proizvodnja i potrošnja energije te potrošnja vode pratit će se preko CNUS-a, u podzemnoj garaži bit će dva punjača za električne automobile, a u prizemlju garaža za bicikle i suvremena samoposlužna praonica rublja. Studenti će u prizemlju imaju svoj prostor za druženje, radni prostor i ambulantu te igralište u dvorištu, a po katovima će imati čajne kuhinje, dnevne boravke i učionice.

- Ovo je izniman doprinos za Varaždin. Posebno me veseli to što smo transformirali imovinu Ministarstva obrane s gradom Varaždinom i stvorili dodatnu vrijednost za Grad.

Dugoročan profit

Uvjeren sam da će ovaj dom omogućiti dolazak mladosti u Varaždin te razvoj sjevera i sjeverozapada Hrvatske, čime će dugoročno profitirati Varaždin i cijela Hrvatska - rekao je premijer Plenković.

Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok rekao je da je projekt Studentskoga kampusa faza III. važan i za Vladu RH.
Uz odluku Grada Varaždina o donaciji zemljišta, projekt je realiziran suradnjom Zagrebačkog sveučilišta, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU te Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU). 

- Ovo nije dom nego grad u gradu. Ujedno je to primjer kako bivše vojne komplekse treba dati jedinicama lokalne samouprave, koje će ih prenamijeniti - rekao je Čehok. Osvrnuo su i na informatički kampus FOI-a, koji još nije realiziran. Blaženka Divljak, ministrica znanosti i obrazovanja, također je podsjetila na projekte kampusa FOI-a napomenuvši da su na njih potrošeni milijuni.

- Još 2012. pripremali su se projekti i drugi materijali za fazu II. Zašto do danas nije sagrađen, o tome se može puno pričati. Činjenica je da nije, kad je Hrvatska pregovarala o prioritetima za EU fondove, ispregovarala visoko obrazovanje kao prioritet u smislu gradnje kampusa. To moramo ispraviti jer nema Studentskoga grada ako nema kvalitetnih fakulteta i relevantnih studentskih programa te stručnih kadrova. Mi ćemo visoko obrazovanje u Varaždinu zaokružiti tek kad realiziramo informatički kampus - istaknula je ministrica Divljak.

Cijene života u domu, najavljeno je, bit će kao i dosad.

'Grad u gradu'

Cijene smještaja u domu formirat će se prema postojećim pravilnicima, što znači 49 kuna mjesečno u trokrevetnoj sobi ili 715 kuna u jednokrevetnoj

Nekadašnja imovina MORH-a

Bila je ledina. Varaždin je 2002. od Vlade tražio prostor bivšeg vojnog kompleksa. Gradnja doma počela je prije godinu i pol.

Bespovratna sredstva EU

Zajedničko ulaganje. 85 posto novca osigurano je iz Europskih fondova za regionalni razvoj i 15 posto iz domaćih fondova

Najmodernija oprema

U vanjskom dijelu doma studenti su dobili podzemnu garažu s dva punjača za električne automobile, spremište za bicikle

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Nije prerano ni s 20 godina: Mladi za mirovinu trebaju početi štedjeti već s prvim poslom
SVJETSKI TJEDAN NOVCA

Nije prerano ni s 20 godina: Mladi za mirovinu trebaju početi štedjeti već s prvim poslom

Hrvatska udruga banaka pripremila je cjelogodišnje programe financijske pismenosti za učenike i nastavnike, te mlade poduzetnike, "Financije za nove generacije". Obuhvatit će čak 17.000 učenika i 500 nastavnika

Muke u školama: 'Prvi tjedan još i dolaze na ispit, poslije predaju prazne testove...'
MUKE OKO NACIONALNIH ISPITA

Muke u školama: 'Prvi tjedan još i dolaze na ispit, poslije predaju prazne testove...'

Nacionalnim ispitom iz hrvatskog jezika u ponedjeljak je počelo testiranje učenika osmih razreda, polagat će ispite iz osam predmeta. U nekim školama govore da će testovi utjecati na ocjene, no to nije točno
Ovaj kviz je pravi hit među srednjoškolcima: Koliko stihova ima Božanstvena komedija?
SUDJELUJE CIJELA HRVATSKA

Ovaj kviz je pravi hit među srednjoškolcima: Koliko stihova ima Božanstvena komedija?

Kviz udruga Šibenik organizira Nacionalnu kviz ligu za učenike srednjih škola. Interes je toliki da redovito sudjeluje više stotina natjecatelja iz cijele Hrvatske. U ovoj sezoni najbolji su bili 'Đakovačkih pet'