Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
6 komentara

Učenici moraju biti pobjednici i u njih treba uložiti sve karte

Jubilarna peta konferencija "Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska" okupila je još jednom najveće stručnjake u obrazovnom sustavu. Razgovarali smo o tome kako hrvatskim učenicima osigurati napredno školstvo

Zagreb: Peta konferencija "Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska"
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
6 komentara

Htjeli bismo da se napravi reforma školstva, tako da u školama učimo ono što nas zanima i čime bismo se u budućnosti htjeli baviti, složno su istaknuli brojni nagrađivani hrvatski učenici na petoj konferenciji “Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska”, 15. studenog u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog Velesajma.

Tina Čatlaić, Marko Drozdek, Zvonimir Mlinarić, Mia Crnogaj i Ivan Raič samo su neki od brojnih učenika koji su sudjelovali na konferenciji, a koji već godinama osvajaju brojne medalje i priznanja na županijskim, državnim i međunarodnim natjecanjima znanja. Većina njih želi studirati u inozemstvu, ali bi se nakon studija voljeli vratiti u Hrvatsku i popularizirati znanost.

Foto: Igor Kralj, Pixsell, Reuters

Neki od njih već su riješili državnu maturu, dok druge ona tek čeka, no složili su se da bi matura trebala biti drugačije koncipirana i učenicima stvarati manje stresa. Ipak, kažu, matura je neophodna za dobru i cjelovitu pripremu za fakultet. Okosnica ovogodišnje konferencije bila je izvrsnost. Upravo su se oko te teme “vrtjela” četiri predavanja i dvije panel rasprave.

Prvo predavanje održao je Dejan Nemčić, profesor geografije koji predaje u OŠ “Ivo Andrić” u Zagrebu i Visokoj školi Aspira. Demonstrirao je i kako izgleda njegov nastavni sat, a na pozornicu se popeo sa svojim učenicima. Skypeom se uživo povezao s Japanom, a učenicima je poslužiohranu i piće iz te zemlje.

Zagreb: Predavanje Dejana Nemčića na konferenciji "Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska" | Autor: Igor Kralj/PIXSELL Foto: Igor Kralj/PIXSELL

- Djeca moraju osjetiti sat na sva osjetila - istaknuo je.

Nakon njega predavanje je održala resorna ministrica Blaženka Divjak. Istaknula je da u obrazovanju moramo poticati izvrsnost.

- Samim time moramo svima dati jednake prilike. Volimo se hvaliti da smo inovatori, ali podaci pokazuju da to zapravo nismo - rekla je Divjak.

Foto: Igor Kralj, Pixsell, Reuters

Prvu panel raspravu moderirala je Ana Dasović, urednica rubrike obrazovanja 24sata. Raspravljajući o glavnim boljkama reforme, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić istaknuo je kako smatra da se nedovoljno ulaže u obrazovanje. Oštro mu se suprotstavila državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Branka Ramljak, koja mu je poručila da u Gradu Zagrebu moraju biti svjesni napretka i inovacija. Nikola Pastuović, stručnjak za obrazovne sustave, smatra da je najveći problem zapravo izostanak reformi. Ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Ivana Katavić istaknula je kako je nužno uvesti nacionalne ispite već u osnovnoj školi kako bi se dobili što jasniji rezultati o postignućima naših učenika, a time i kvalitetniji sustav ocjenjivanja i vrednovanja.

Na drugoj panel raspravi razgovaralo se o nadarenoj djeci. Ivan Vlainić, profesor u srednjoj strukovnoj školi u Samoboru, istaknuo je da je za uspjeh važno imati dobro opremljene škole, ali i entuzijastične profesore, a nastavnik informatike u XV. gimnaziji Nikola Dmitrović da je nadarenim učenicima potrebno tražiti sponzore i u njih ulagati vrijeme.

Na konferenciji “Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska” predavanje je održao i finski profesor inovator Juka Sinnemäki, koji je ove jeseni osvojio međunarodno priznanje “Global Teachers Award 2019”. Sinnemäki je dao preporuke za svakog modernog nastavnika, a ujedno i za sve nastavnike u Hrvatskoj.

Zagreb: Predavanje Jukke Sinnemakija na konferenciji "Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska" | Autor: Igor Kralj/PIXSELL Foto: Igor Kralj/PIXSELL

- Učenike se ne smije gledati kao boce koje se treba ‘napuniti’, oni se moraju osjećati sigurno i opušteno te će tako moći misliti izvan okvira - rekao je Sinnemäki koji u školi radi posljednjih 18 godina, a cijelu karijeru proveo je u obrazovanju.

Govornik koji je zatvorio konferenciju bio je naš najpoznatiji astronom i edukator Korado Korlević. U inspirativnom predavanju ukazao je na brojne probleme našeg društva u cjelini, a posebice na poremećene vrijednosti, što se posebno jako vidi u obrazovnom sustavu.

- Danas prava priča nije obrazovati nekoga, nego odgojiti nekoga tko zna učiti i tko uživa u tome - poručio je Korado Korlević, voditelj Zvjezdarnice Višnjan. Kako je istaknuo, ulažemo puno novca, ali neefikasno. Došlo je vrijeme da jedan nogometaš vrijedi kao tisuću znanstvenika, pojasnio je i dodao kako bi trebalo ulagati u svijet u kojem će učenici u vremenima koja dolaze biti pobjednici.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Ovo je bila peta po redu konferencija “Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska”. Direktor 24sata Boris Trupčević smatra da smo se u posljednjih pet godina jako malo pomaknuli u obrazovnom sustavu. Naš sustav ni među učiteljima ne prepoznaje izvrsne, zaključio je.

 

PARTNERI KOJI PODRŽAVAJU BOLJE OBRAZOVANJE
Konferenciju ‘Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska’ organiziraju 24sata i partneri Raiffeisen banka, INA, KONČAR - elektroindustrija d.d., Zagrebački Velesajam, Pliva i Hrvatska Lutrija.

Tema: Bolje obrazovanje 2019.

Možda vas zanima i ovo:
Message