Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
16 komentara

Učenici ne mogu na olimpijadu: ‘Pokušat ćemo im naći novac’

A POZIVAJU SE NA IZVRSNOST: Školska natjecanja su jedan od važnih alata za poticanje najboljih učenika, poručuju stručnjaci. No ministarstvo ih možda više neće financirati

Foto: Marko Prpic/PIXSELL
16 komentara

Nadam se da će se naći načina da se i dalje financiraju odlasci naših učenika na međunarodna natjecanja. Naime, to su vrhunski učenici i to je financiranje izvrsnosti, “creme de la creme” u znanju iz svih područja. Kaže nam to Ljiljana Crnković, ravnateljica zagrebačke XV. gimnazije MIOC komentirajući prijedlog da od iduće godine Ministarstvo obrazovanja više ne plaća odlazak matematičara na svjetsku olimpijadu. Crnković objašnjava da su olimpijade znanja natjecanja najviše kategorije na kojima hrvatski učenici mogu pokazati svoju izvrsnost, kao i kvalitetu hrvatskog obrazovnog sustava.

Plaćaju aviokarte, boravak...

- Bili bismo jako razočarani kad bi odlazak naših učenika, koji se svake godine plasiraju na državne i međunarodne olimpijade, došao u pitanje. Ne znam tko bi to onda financirao - kaže Crnković. Iz Ministarstva obrazovanja poručuju da prijedlog još nije konačan. Ističu kako će pokušati naći model da ipak financiraju odlazak učenika na olimpijade znanja. Ministarstvo, naime, dobiva samo dva posto prihoda od igara na sreću, a tim novcem plaćaju putovanja učenika na natjecanja. Inače, u proračunu MZO-a za ovu i iduću godinu za poticanje udrugama za izvaninstitucionalni odgoj i obrazovanje djece i mladih planirano je nešto više od 9 milijuna kuna.
Ako ministarstvo ne smisli plan, teret financiranja mogao bi pasti na roditelje.

- Nadam se da će platiti. To nam je užasno važno. Naše društvo nema neki izvor financiranja, mi možemo dopuniti fond, ali bit će teško. Učenicima nećemo moći osigurati ljetne i zimske škole, osim ako se roditelji ne isprse. Najavljeno je da će možda od Lutrije biti dodatnih priljeva, pa ćemo možda ipak nešto dobiti - kaže nam profesor Hrvoje Kraljević, predsjednik Hrvatskog matematičkog društva (HMD) i bivši ministar znanosti. Dodaje da je HMD lani dobio 90.000 kuna za učenička natjecanja, a godinu prije 120.000 kuna.

- Stalno se govori da će se podupirati STEM područje i darovita djeca, a onda vidimo da to nije tako - oštar je Kraljević. Iz Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO) poručuju da u suradnji s ministarstvom organiziraju 33 natjecanja. Financiraju ih iz svojeg proračuna od 12 milijuna kuna godišnje.

Tema: Bolje obrazovanje 2019.

Možda vas zanima i ovo:
Message