Obavijesti

Tech

Komentari 2

Učenici osječke Primjenjene s kiparom Nikolom Fallerom umjetnički pokosili travnjak

Učenici osječke Primjenjene s kiparom Nikolom Fallerom umjetnički pokosili travnjak
2

Uspješna kreativna suradnja Nikole Fallera i mladih umjetnika nastavljena je u sklopu projekta 'Četiri godišnja doba'. Proljetni segment nazvan je 'Košnja trave 2021.', a Faller je uredio i druge prostore u Osijeku

VIDEO

Učenici i nastavnici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek ponovno su ostvarili uspješnu kreativnu suradnju s udrugom SLAMA i njezinim umjetničkim voditeljem, magistrom kiparstva Nikolom Fallerom.

Naime, učenici dva treća razreda srednje škole pod mentorstvom profesora, Sandra Ambrinca i Vjekoslava Filipovića i vodstvom Nikole Fallera u sklopu dugogodišnjeg projekta "Četiri godišnja doba", ukrasili su dvorište svoje škole.
- Projekt se grana u četiri segmenta, a naziv proljetnog segmenta je 'Košnja trave 2021.' - objasnio nam je Nikola.

Nikoli Falleru ovo nije prva suradnja sa Školom primijenjene umjetnosti i dizajna, a tijekom dvodnevne radionice izrađivali su razne motive košnjom trave.

5
| Foto: Nikola Faller

'Najbolji radovi dosad'

- Dogovorili smo se da pustimo da trava izraste i onda sam s učenicima izašao na teren, nakon početnog skiciranja i upoznavanja s Land artom, učenici su napravili svoje skice te smo ih zajedno prokomentirali, odabrali koje ćemo izraditi i u kojem smjeru kositi - objasnio je ovaj umjetnik te nadodao da su u ovome školskom dvorištu nastala četiri velika rada za koje Faller ne krije zadovoljstvo kazavši kako su ovo možda i jedni od najboljih njegovih radova.

Za izradu ovih prekrasnih radova, bilo im je potrebno oko četiri do pet školskih sati.
- Učenici su bili oduševljeni, dok se prostorno orijentira na tlu, izgubi se dojam što se točno radi i ne može se sagledati cjelina. Onda kada sam na kraju podigao dron i kada su vidjeli što su napravili, bili su oduševljeni, svidjelo im se - govori nam Nikola.

Umjetnik na traktoru

Oduševljena radionicom i učenicima je i ravnateljica ŠPUD-a, Ina Marić.
- Učenici su sjajni, zainteresirani su, a na Nikolu uvijek sjajno reagiraju. I prije nekoliko godina uspješno je održana ovakva radionica, učenici su napravili skice, a domar je kosio travu s traktorčićem, sada je to bio sam Nikola. Prošloga puta smo iznajmili i turistički avion, a sada već bivši učenik koji je fotograf, Darko Grundler, je tada iz aviona snimio sjajne fotografije - kaže nam ravnateljica ove osječke srednje škole te nadodaje kako fotografije ovogodišnjih radova sve govore.

'Košnja trave 2021.', osim škole, rađena je na još nekoliko lokacija u gradu Osijeku. Naime, Nikola je travu kosio i na dvije lokacije na Sjenjaku, na livadama oko Tvrđe u blizini Drvenparka, a osim Osijeka udruga je gostovala i u Vukovaru sa košnjom travnjaka gradskog Muzeja Vukovar u Dvorcu Eltz.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Naši učenici iz Luxembourga donijeli broncu, 2025. olimpijci iz cijele Europe stižu u Zagreb
ŠKOLSKA NATJECANJA

Naši učenici iz Luxembourga donijeli broncu, 2025. olimpijci iz cijele Europe stižu u Zagreb

Sustav školskih natjecanja u Hrvatskoj jedan je od najboljih u cijeloj Europi, kažu nam profesori mentori. Učenici za prva mjesta osvajaju dodatne bodove kod upisa, ali i izravni upis u srednju školu ili fakultet

Osnovnu školu završava 864 učenika više, Zadar dobiva prvi prirodoslovni gimnazijski smjer
PRIJEMNI U OSAM ŠKOLA

Osnovnu školu završava 864 učenika više, Zadar dobiva prvi prirodoslovni gimnazijski smjer

Prirodoslovna škola u Splitu uvodi smjer meteorološki tehničar, a Obrtničko-tehnička škola u Slavonskom broju umjesto stolara upisivat će drvodjeljske tehničare dizajnere
Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju