Tech

Komentari 7

Ulovili ga: Na Kickstarteru mu dali novac, a trošio ga na sebe

Ulovili ga: Na Kickstarteru mu dali novac, a trošio ga na sebe

Erik Chevalier je prvo doista pokušao kreirati igru, ali nije mu išlo. Pogrešno je procijenio svoje sposobnosti, te zapravo nije znao što treba ni kako raditi

Javno prikupljanje donacija za neki privatni biznis projekt vrlo je popularno u svijetu. Jedna od najpoznatijih stranica na internetu za ovakve kampanje je Kickstarter. Iako se ne skupi dovoljno novca za svaki projekt, mnogi projekti duguju svoj početak upravo stranicama poput Kickstartera. No, izgleda da se sada dogodio i prvi slučaj da je podignuta tužba protiv dobitnika donacije i to iz razloga jer je iznevjerio kampanju i umjesto obećanog projekta novac je potrošio na svoje uživanje. 

Erik Chevalier je 2012. uspio prikupiti čak 122.000 dolara, iako je za projekt kreiranja društvene igre "Propast koja je došla u Atlantic City" tražio "samo" 35.000 dolara. 

No, američka Savezna tržišna komisija otkrila je da je većinu tog novca potrošio na osobne troškove seljenja, iznajmljivanja stana i osobnu opremu. Stoga je protiv njega podignuta tužba, a u nagodbi je Chevalier pristao vratiti novac originalnim donatorima i ulagačima. A morao je i obećati da će biti pošten u budućim projektima prikupljanja novca. 

Chevalier je doduše prvo doista i pokušao kreirati zamišljenu igru, ali nije mu baš išlo. Posve je pogrešno procijenio svoje sposobnosti te zapravo nije znao što treba ni kako raditi. Izvlačio se na neiskustvo i druge prepreke, a potom se posve prestao truditi. Još prije dvije godine obećao je vratiti novac ulagačima, ali nikad to nije učinio, nego se preselio u drugu državu i počeo raditi druge stvari. 

- Ulagači bi trebali imati povjerenja da će njihov novac biti upotrijebljen u svrhu u koje je i namijenjen. Stranice poput Kickastera i IndieGogoa su jako popularne i pomoću njih mnogi dobivaju podršku za svoje proizvode i usluge i zato moramo čuvati korisnike, izjavila je Jessica Rich, direktorica zaštite potrošača Federalne trgovinske komisije.