Obavijesti

Tech

Komentari 0

Urbano vrtlarenje: poljoprivreda se seli na krovove

Urbano vrtlarenje: poljoprivreda se seli na krovove
4

Do 2050. godine na svijetu će živjeti 9,7 milijardi ljudi, od toga 70% u gradovima. Može li poljoprivreda kakvu poznajemo namiriti potrebe tolikog broja ljudi, a pritom ne iscrpiti zemlju i zagaditi okoliš?

VIDEO

Kako nahraniti 7 milijardi usta, proizvesti kvalitetnu i zdravu hranu koja je uzgojena u krugu od nekoliko kilometara od stola na kojem je servirana? 

Kao rješenje sve češće spominje se urban farming, odnosno urbano vrtlarenje u kojem se za uzgoj hrane koriste krovovi, terase i zelene površine u urbanim zonama. 

Lokalni uzgoj smanjuje “kilometražu” hrane koju jedemo, što znači da ona ne mora putovati danima do supermarketa i zoriti putem u transportnom kontejneru. U idealnim uvjetima, namirnice bismo trebali konzumirati unutar nekoliko sati od branja jer njihova kvaliteta drastično opada čak i ako je ispravno skladištena na optimalnoj temperaturi i vlažnosti. Zelena salata, primjerice, izgubi 46% hranjivih vrijednosti unutar 7 dana od branja. Unutar 8 dana u hladnjaku špinat izgubi 22% luteina i 18% beta karotena. 

No, u gusto naseljenim gradovima SAD-a, Indije i Kine gotovo je nemoguće naći slobodan komad zemlje koji nije zagađen i može se koristiti za uzgoj hrane. Stanovništvo u potpunosti ovisi o ponudi hrane u supermarketima, a čija je kvaliteta upitna. 

Urban farming - odgovor na prenaseljenost gradova

Urbane farme logičan su odgovor na čovjekovu potrebu da bude u kontaktu s prirodom i hrani se namirnicama čije mu je porijeklo poznato. Umjesto da tehnologiju suprotstavimo prirodi, možemo je koristiti za poboljšanje kvalitete života i smanjenje čovjekovog negativnog utjecaja na okoliš. Tu simbiozu tehnologije i prirode u arhitekturi i urbanom planiranju prezentirao je arhitekt Steven Beckers, glavni predavač na nedavnoj konferenciji “Živjeti zeleno uz nove tehnologije” u organizaciji Večernjeg lista i Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju. Na aktualnim projektima koji su vezani uz akvaponski uzgoj riba na krovovima komercijalnih zgrada u Briselu i Berlinu, primijenio je princip cirkularne ekonomije, odnosno kružni proces u kojemu nema otpada jer je sve sirovina namijenjena za ponovnu upotrebu u tehničkom ili biološkom smislu. Tako se CO2, pročišćena otpadna voda i toplina koju emitiraju korisnici stambene ili poslovne zgrade može iskoristiti za uzgoj biljaka u stakleniku na krovu te zgrade. Zrak obogaćen kisikom vraća se u zgradu, a uzgojene biljke mogu zadovoljiti dio prehrambenih potreba korisnika zgrade.

Beckers tvrdi da je Hrvatska u prednosti pred drugim razvijenijim zemljama radi povoljne klime i dovoljno poljoprivrednih površina za uzgoj hrane čak i unutar urbanih zona. Ipak, uzgoj hrane u staklenicima na krovovima zgrada ipak zahtijeva zadovoljenje određenih uvjeta. Osnovni uvjeti za industrijsku proizvodnju, odnosno njezinu isplativost, su: ravan krov minimalne veličine 2.000 četvornih metara koji može podnijeti opterećenje od 500 kg po četvornom metru i neki izvori zgrade koji se mogu iskoristiti, primjerice, toplina, voda, CO2. 

Možemo se složiti da su staklenici na ravnim krovovima urbanih zgrada odlična alternativa uvoznom povrću i učinkovito rješenje za ozelenjavanje gradova kao i smanjenje efekta toplinskog otoka. No, prije nego što budemo prisiljeni obrađivati poljoprivredne površine na krovovima, „ekološkije“ je da iskoristimo one u ruralnim dijelovima Hrvatske.

Ekološki osviještene teme pratite na Green Livingu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Nakon obnove troškovi smanjeni s 5000€ na 800€ godišnje
Ograničen budžet

Nakon obnove troškovi smanjeni s 5000€ na 800€ godišnje

Rezultat obnove je prelazak iz energetskog razreda G u energetski razred B, više prirodnog svjetla, bolja mikroklima i smanjenje troškova grijanja i hlađenja s 5.000€ godišnje na samo 800€ godišnje.

Znate li da zagađen zrak utječe na zdravlje i inteligenciju?
Zaštita okoliša

Znate li da zagađen zrak utječe na zdravlje i inteligenciju?

Onečišćenje zraka štetno je kako za okoliš tako i za sve organizme koji žive u tom okolišu. Može prouzročiti štetne učinke na zdravlje, čak i smanjenje inteligencije. Srećom, na čišći zrak možemo utjecati
Strategija izgradnje okoliša za veću kvalitetu života
ENERGETSKA OBNOVA

Strategija izgradnje okoliša za veću kvalitetu života

Na BUILD UPON radionicama stručnjaci iz područja regulative, financija, kreiranja svijesti i unapređenja znanja i vještina zajedno su radili na donošenju nacionalne strategije energetske učinkovitosti zgrada