Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
18 komentara

Usain Bolt je toliko brz da bi mogao sam poletjeti na Titanu

Najveća brzina koju je Bolt uspio postići bila je 12.27 metara u sekundi, a upravo ta brzina, uz gustoću zraka i druge faktore bila bi mu dovoljna da poleti na Titanu

Reuters/Pixsell
Foto: Reuters/Pixsell
18 komentara

Usain Bolt, svjetski rekorder na 100 i 200 metara, toliko je brz da bi samostalno mogao poletjeti na najvećem Saturnovom mjesecu Titanu. Do tog su zaključka došli studenti fizike sa Sveučilišta u Leicesteru, a rezultate istraživanja objavili su u godišnjaku Journal of Physics Special Topics.

Najveća brzina koju je Bolt uspio postići bila je 12.27 metara u sekundi, a upravo ta brzina, kada se još u obzir uzme gustoća zraka na Titanu, ubrzanje zbog gravitacije, površina prosječnih krila (1.4 metra kvadratnih), te omjer puta strujanja zraka iznad i ispod aerotijela, bila bi dovoljna da Jamajčanin uz pomoć odijela za letenje poleti na Saturnovom mjesecu.

- Nitko dosad nije potkrijepio fizikom tvrdnje kako bi čovjek mogao letjeti na Titanu. Mislila sam kako bi bilo zanimljivo pokušati s odijelom za letenje koje se koristi na Zemlji. Uzbudljiva je činjenica da bi Usain Bolt mogao letjeti bez ikakve pomoći - rekla je Hannah Mills, jedna od autorica istraživanja.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message