Tech

Komentari 18

Usain Bolt je toliko brz da bi mogao sam poletjeti na Titanu

Usain Bolt je toliko brz da bi mogao sam poletjeti na Titanu

Najveća brzina koju je Bolt uspio postići bila je 12.27 metara u sekundi, a upravo ta brzina, uz gustoću zraka i druge faktore bila bi mu dovoljna da poleti na Titanu

Usain Bolt, svjetski rekorder na 100 i 200 metara, toliko je brz da bi samostalno mogao poletjeti na najvećem Saturnovom mjesecu Titanu. Do tog su zaključka došli studenti fizike sa Sveučilišta u Leicesteru, a rezultate istraživanja objavili su u godišnjaku Journal of Physics Special Topics.

Najveća brzina koju je Bolt uspio postići bila je 12.27 metara u sekundi, a upravo ta brzina, kada se još u obzir uzme gustoća zraka na Titanu, ubrzanje zbog gravitacije, površina prosječnih krila (1.4 metra kvadratnih), te omjer puta strujanja zraka iznad i ispod aerotijela, bila bi dovoljna da Jamajčanin uz pomoć odijela za letenje poleti na Saturnovom mjesecu.

- Nitko dosad nije potkrijepio fizikom tvrdnje kako bi čovjek mogao letjeti na Titanu. Mislila sam kako bi bilo zanimljivo pokušati s odijelom za letenje koje se koristi na Zemlji. Uzbudljiva je činjenica da bi Usain Bolt mogao letjeti bez ikakve pomoći - rekla je Hannah Mills, jedna od autorica istraživanja.