Obavijesti

Tech

Komentari 2

Uvode esport u srednje škole: Počela nova Cube.SEL liga. 32 škole natječu se u igri Valorant

Uvode esport u srednje škole: Počela nova Cube.SEL liga. 32 škole natječu se u igri Valorant

Nakon grupne faze, 12 najboljih će ući u doigravanje, dok će veliko finale biti u svibnju u Zagrebu, gdje će četiri najbolja tima uživo odmjeriti snage u Valorantu

VIDEO

Startom prve faze turnira započeo je Telemach Cube School Esport League, gaming turnir namijenjen učenicima srednjih škola. S dugoročnim ciljem promoviranja odgovornog igranja i uvođenja esporta u srednje škole kao izvannastavne aktivnosti, projekt koji su prije dvije godine u svojoj školi pokrenuli učenici Srednje škole Zvane Črnje Rovinj u međuvremenu je izrastao u državno esport natjecanje u kojem sudjeluju čak 32 srednje škole diljem Hrvatske.

- Živimo u modernom dobu u kojem je tehnologija neizostavni dio naše svakodnevice, pa samim time igra i veliku ulogu u životima djece i mladih. Svjesni smo izazova koje ona donosi i upravo iz tog razloga nastojimo osigurati znanja i alate koji će im omogućiti da tehnologiju koriste na siguran i odgovoran način. Ponosni smo što smo imali priliku uključiti se u projekt i na taj način omogućiti mladim generacijama da kroz socijalnu interakciju i sudjelovanje u natjecanju istražuju svijet esporta, razvijaju nove digitalne vještine i znanja, ali i osjećaj zajedništva i pripadnosti, održavajući pritom ravnotežu između virtualnog i stvarnog svijeta - izjavila je Ana Milićević, izvršna direktorica Sektora marketinških komunikacija Telemacha.

Ovogodišnji turnir odvija se u tri faze. Djeca će igrati online igru Valorant, a prva faza je grupna u kojoj sudjeluju sve prijavljene ekipe, nakon čega 12 najboljih ulazi u playoff fazu planiranu u travnju. I dok će se prve dvije faze projekta igrati online, dvodnevna velika završnica natjecanja bit će 10. i 11. svibnja u zagrebačkoj gaming areni Hall of Game. Upravo je HoG jedan od partnera ovogodišnje lige, zajedno s Telemachom koji uz 10 Giga optičku mrežu osigurava najmoderniju infrastrukturu potrebnu za igranje završnice.  

- Projekt Telemach CUBE School Esport League nije samo natjecanje, već i platforma za učenje i razvoj vještina na način koji je učenicima razumljiv i prihvatljiv. Konačni cilj projekta je omogućiti svima koji to žele da se esportom mogu baviti i u školi, bez obzira na njihov materijalni status ili geolokaciju. Širenje ovakvih inicijativa i promicanju esporta u školskom okruženju smatramo ključnim za razvijanje kompetencija novih generacija te smo ponosni što našim stručnim znanjem i iskustvom možemo pridonijeti daljnjem organiziranju i vođenju turnira, pružajući podršku i mentorstvo učenicima koji sudjeluju -  izjavio je Marko Matijević, direktor Hall of Gamea. 

Esport u školama potiče inkluziju i raznolikost, a školske zajednice igraju važnu ulogu i u upoznavanju učenika s gaming industrijom, jednom od najbrže rastućih u svijetu, koja otvara brojne prilike za poslove budućnosti. Nastavnica strukovnih predmeta tehničarima za računalstvo u Srednjoj školi Zvane Črnje Rovinj, Monika Marković Šurlina, ujedno i voditeljica te mentorica Telemach CUBE SEL projekta, ističe kako je iznimno ponosna na sve učenike koji sudjeluju, a posebno na zdravu atmosferu koja vlada.

- Natjecanje u video igrama učenike poučava vještinama poput strateškog razmišljanja, timskog rada, komunikacije i rješavanja problema. Smatram da je u cijeloj priči zapravo važna socijalna komponenta i umrežavanje učenika diljem Hrvatske. Posebno me veseli što učenici pokazuju poštovanje jedni prema drugima ali i prema suparničkim timovima, bez obzira na ishod igre. Čak i u porazu, svima nam je važno sportsko ponašanje i fair play - rekla je.

Osim što je dugogodišnji sponzor Sportskih igara mladih, najveće amaterske sportske manifestacije u Europi, Telemach snažno podržava i razvoj hrvatskog amaterskog i profesionalnog sporta pa je podrška Telemach CUBE SEL natjecanju koji spaja sport i razvoj digitalnih vještina bio sljedeći logičan korak, navode iz kompanije. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta
PRISTUPAČAN I SNAŽAN

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta

X8b dolazi u kućištu tankom samo 6,8 mm te je među najtanjim uređajima, a i prilično je lagan sa svojih 166 grama.

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.
Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti