Tech

Komentari 18

'Uz 5G u automobile želimo dovesti više od 100 inženjera'

'Uz 5G u automobile želimo dovesti više od 100 inženjera'

5G tehnologije bit će pokretači digitalizacije, ali i industrije, a o velikom tehnološkom skoku koji nas čeka raspravljalo se na drugom 5G danu HAKOM-a

Uz 5G želimo dovesti više od 100 inženjera u vaš auto, rekao je Tomislav Lugarić iz Rimac automobila na 5G danu HAKOM-a. Pojasnio je kako već rade na razvoju sustava nadzora pomoću kojeg mogu znati kako se ponaša najmanji dio njihovih jurilica bilo gdje u svijetu. Dodaje da će uz 5G moći uvesti i video stream u visokoj rezoluciji, ali i audio vezu te razvijati umjetnu inteligenciju za analizu ponašanja svih komponenti u autu koja će moći i sugerirati rješenja. 

Tonko Obuljen, predsjednik vijeća HAKOM-a, rekao je u uvodu konferencije kako nas čeka dodjela 5G frekvencija, ali i puno posla u uvođenju 5G mreža. Jedan od razloga organiziranja konferencije je i otpor, a istaknuo je kako je njihov cilj da ne propustimo ovaj vlak te da budemo jedna od naprednijih europskih država. 

Ivana Podnar Žarko s FER-a govorila je o IoT uređajima i novim softverskim rješenjima koji će moći koristiti različite senzorske podatke. Mladi hrvatski startupi bit će među tvrtkama koje će imati velike prednosti od 5G tehnologija, pa je na konferenciji govorio i mladi Albert Gajšak koji je oduševio svijet svojim 'uradi sam' gaming uređajem i telefonom. Tako je naglasio da je kod nas moguće raditi sve što i vani, ali i platiti to puno manje, a ciljati na ista tržišta. Rekao je i kako nikad nije bilo bolje vrijeme od ovog sada za pokretanje nečeg svog te da su informacije toliko dostupne da jedino mentalitet kaska za time.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Neznanje je danas izbor - istaknuo je Gajšak.

Srđan Kovačević iz Orqe govorio je o razvoju njihovih FPV naočala za upravljanje dronovima te o tome kako će nove tehnologije, poput 5G-a, ukloniti kašnjenje signala i omogućiti sasvim nove primjene poput daljinskog upravljanja, nadzora, telemedicine, ali i upravljanja vozilima ili virtualne mobilnosti.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'FASHION BUZZ':