Obavijesti

Tech

Komentari 3

Uz multimedijske playere će zabava uvijek biti pored vas

Uz multimedijske playere će zabava uvijek biti pored vas
5

Maleni uređaji omogućuju pristup neslućenoj količini glazbe, filmova i zabave. No problem je što kod nas i dalje većina tih zabavnih servisa nije dostupna legalno

VIDEO

Broj uređaja za streaming multimedijalnih sadržaja proteklih se godina drastično povećao. Možemo ih kupiti za relativno nisku cijenu, a na njima sada možemo gotovo stalno zadovoljiti želju za nekom audio i videozabavom s interneta. 

Pametni televizori čine se kao jednostavno rješenje jer omogućuju da sada i preko njih koristimo neke od servisa poput YouTubea, HBO Go, Netflixa i sličnih, ali i da povežemo postojeće uređaje poput konzola ili računala. No ako nemate ništa od toga, pametni televizor baš i nije mala investicija na koju ćete se olako odlučiti. Stoga bi neki od znatno povoljnijih streaming uređaja mogao biti bolji izbor za uživanje u filmovima. Njihova bitna prednost je ta što su maleni i omogućuju nam da ih prenosimo gdje želimo i lako spojimo na bilo koji HDMI izlaz. Uz prosječnu internetsku vezu oni će potom prilično jednostavno svaki ekran pretvoriti u pametni televizor. Uz tu jednostavnost korištenja, na njima dostupno postaje sve više sadržaja i raznih videoservisa. Razne aplikacije omogućit će vam da kroz njih na televizoru gledate gotovo sve što imate spojeno na kućnu mrežu, od slika na telefonu do obiteljskih filmova koje smo spremili na računalu ili ćete igrati igre na većem ekranu. S povećanjem broja ovih uređaja pada im i cijena. Tako su danas već za 300 kuna dostupni modeli koji će zadovoljiti najrazličitije potrebe. Od jednostavnog Googleova Chromecasta, pa do streaming uređaja koji su Android računalo na koje možete spojiti diskove, tipkovnicu i miš. Ono što treba uzeti u obzir kod kupnje ovih uređaja je podrška za audio i videoservise. Tako je HBO Go kod nas dostupan, ovisno o operateru, dok se Netflix, Hulu i brojni drugi još ne mogu legalno gledati.

google

TV će uz Chromecast jeftino postati pametan

Googleov maleni uređaj za 35 eura omogućuje pristup bogatstvu digitalne zabave. Njime upravljate preko telefona, tableta ili računala. Aplikacija koja podržava ‘castanje’ na TV imat će malenu ikonu televizora i sav sadržaj će se potom prebaciti na veliki ekran, a vi možete raditi nešto sasvim drugo na telefonu. Broj takvih aplikacija također je sve veći. Na računalu ćete klikom na tu ikonu sve što se vidi u tabu Chrome preglednika prebaciti na TV. Razni ‘media serveri’ će sortirati filmove i glazbu na računalu i kroz aplikaciju se povezati s Chromecastom, a filmove možete puštati na TV-u i ako ih pokrenete izravno iz Chromea.

Amazon

Amazon Fire TV Stick kao rival Googleu

Nakon velikog Fire TV playera, Amazon je izbacio i Fire TV Stick koji je s cijenom od 39 dolara na razini Chromecasta, a i mogućnostima mu želi konkurirati. Pogoni ga dvojezgreni procesor uz 1 GB RAM-a te 8 GB interne memorije. Snažno se oslanja na Amazonov Prime Instant videoservis, a podržava Netflix, Pandoru i brojne druge. Uskoro bi trebao dobiti i HBO GO. Za razliku od većeg modela, nema glasovno pretraživanje na daljinskom upravljaču.  

Roku

Maleni Roku Streaming Stick nudi 1000 aplikacija, a stoji 87 eura

Ljubičasti stick, uz najpopularnije videoservise, među kojima su i Amazonov Instant Video te edukativni TED kanal, nudi čak 1000 aplikacija. Uređaj se postavlja jednostavno, a uz njega dolazi i daljinski s osnovnim kontrolama i pristupom na četiri videoservisa. Za razliku od daljinskog s većeg Roku 3 uređaja, ovaj nema izlaz na koji možete spojiti slušalice. Za igranje velikog broja igara bolja će opcija biti iOS ili Android aplikacija, koja ima i ‘punokrvnu’ tipkovnicu za brže pretraživanje sadržaja. S tih uređaja moći ćete i prikazivati sadržaj, dok prikaz ekrana s računala na TV-u nije opcija.

Apple

Za prave fanove Apple TV bit će najbolji player

Ako telefonirate preko iPhonea, a sve svoje zadatke obavljate na iMacu ili nekom Appleovu prijenosniku, Apple TV će vjerojatno biti vaš favorit. On će vam omogućiti da pristupite svojoj iTunes kolekciji glazbe ili videa, a podržan je i AirPlay što znači da možete sa svih Appleovih uređaja poslati gotovo sve. Što se tiče drugih aplikacija, podržane su one najpoznatije poput Netflixa ili HBO GO-a. Dostupan je i u hrvatskim trgovinama. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.
8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način