Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
127 komentara

Uzbuna, ledenjak se brzo topi: 'Može dići mora za tri metra!'

Znanstvenici su već ranije otkrili da je glečer na Južnom polu nagrizla topla i slana morska voda koja dolazi iz velike udaljenosti prolazeći kroz "podvodne prolaze"...

Pieces of ice fall from the front of Argentina's Perito Moreno glacier near the city of El Calafate
Foto: STRINGER
127 komentara

Veliki dio ledenjaka Totten na Južnom polu pluta oceanom, a opasnost od njegova topljenja i zamjetnog dizanja razine mora u cijelom svijetu veća je nego se dosad mislilo. Riječ je o ledenjaku koji je površine jedne Francuske.

An ocean view from the stone villa where former North Korean leader Kim Jong-il used to holiday with the children of Soviet commanders, in Goseong I NE MOŽE SE IZBJEĆI Ugroženi brojni gradovi: Razina mora će porasti za 1,2 metra!

- U nekim dijelovima za koje smo mislili da su čvrsti, otkrili smo vodu iz oceana što nam govori kako ledenjak zapravo plovi, rekao je Paul Winberry sa Sveučilišta u Washingtonu.

Znanstvenici su već ranije otkrili da je ledenjak nagrizla topla i slana morska voda koja dolazi iz velike udaljenosti prolazeći kroz "podvodne prolaze".

- Totten bi u budućnosti mogao postati još osjetljiviji na klimatske promjene - smatra Winberry. 

An ocean view from the stone villa where former North Korean leader Kim Jong-il used to holiday with the children of Soviet commanders, in Goseong UGROŽENI GRADOVI NA OBALI Ubrzava se rast razine oceana, do kraja stoljeća možda 65 cm

Procjenjuje se kako Totten ima dovoljno leda koji, kad bi se otopio, može razinu mora u cijelom svijetu dići za oko tri metra. Od 1900. godine do danas razina mora u svijetu porasla je za oko 20 centimetara, piše Daily Mail.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message