Obavijesti

Tech

Komentari 1

Varaždinka Ida je dobitnica Nagrade Sakač: Za uspjeh je presudan rad i samo rad

Varaždinka Ida je dobitnica Nagrade Sakač: Za uspjeh je presudan rad i samo rad
1

Ida Kolmanić tijekom osnovne i srednje škole išla je na brojna natjecanja iz informatike i matematike. To se pokazalo ključnim za izvrsne rezultate na državnoj maturi. Ako ne ode na Cambridge, upisat će PMF

VIDEO

Ida Kolmanić iz Prve gimnaziju u Varaždinu i Iris Trgovec iz Gimnazije Antuna Gustava Matoša u Zaboku najbolje su na ovogodišnjoj maturi riješile ispit iz informatike. Obje su na ispitu postigle 98 posto, a kako su i višu razinu Matematike riješile bez greške (što je drugi predmet koji se uzima u obzir) ove dvije maturantice podijelile su Nagradu Sakač. Riječ je o nagradi koju od prošle godine dodjeljuje doajen hrvatske Informatike, Boris Sakač, a iznosi 5.000 eura.

- Nisam uopće razmišljala o nagradi. Željela sam postići što bolji rezultat na maturi. Kad sam saznala za rezultat iz informatike, na tren sam pomislila da mogla konkurirati za nagradu i evo na kraju se pokazalo da Iris Trgovac iz Zaboka i ja dijelimo prvo mjesto - kazala nam je 18-godišnja Ida Kolmanić. Ida je od šest predmeta, koliko ih je polagala na maturi, iz pet imala odličan. Matematiku je riješila 100 posto, a informatiku je položila u rangu broj jedan, što joj je donijelo maksimalne bodove na državnoj maturi. Upravo ta dva predmeta su se i bodovala u plasmanu za nagradu. 

Dok smo sjedili u kafiću na varaždinskom korzu, Ida nam je otkrila kako joj je na njezinoj rang-listi prilikom upisa prvo mjesto rezervirano za Veliku Britaniju i to na prestižni Cambridge. Druga opcija joj je matematika na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Hvali svoj razred koji je bio pun odličnih učenika od kojih većina može birati gdje će studirati, u Hrvatskoj ili Inozemstvu, jer su redovito sudjelovali na natjecanjima. 

Zagreb: Radovan Fuchs uručio Nagrade Soljačić i Sakač

Natjecanja su ključ vrhunskog uspjeha na maturi

Mlada Varaždinka kaže nam da je rezultat na završnom ispitu ipak prije svega kontinuirani rad kroz cijelo školovanje, ali i odlazak na brojna natjecanja, jer se samo na taj način mogu u ogledu s najboljima vidjeti tko je na kojoj razini. 

- Mnogo mi je pomogao prof. Bojan Banić, mentor iz Informatike. Pohađala sam i Centar izvrsnosti iz matematike, gdje sam zahvalna profesoru Stanku Divjaku, kao uostalom i svim profesorima u gimnaziji. Tri godine samo bila na American Cmputer Science Leaqve (ACLC) u Americi što mi je sve dalo potrebno znanje da mogu dostići tu razinu - govori nam 18-godišnja djevojka staloženo kao da je riješila križaljku za djecu. Spominje da bi se neke stvari na završnom ispitu trebale mijenjati, ali se rješenja ne trebaju donositi preko noći, već razumno uvažavajući struku, te iskustva onih koji su prošli kroz labirint završnog ispita.  

Novac od nagrade (2500 eura, polovica punog iznosa), dobro će joj doći za troškove života u Velikoj Britaniji u kojoj je svakodnevni život jako skup. Ako joj se izjalovi upis u  Cambridge, onda će novac sačuvati za neko putovanje, kad prestanu ograničenja vezana u koronavirus. 

Inače, iz varaždinske I. gimnazije je i najbolji hrvatski učenik ikada, Ilija Srpak, koji je do studija osvojio čak 19 Oskara znanja, a lani je nakon mature upisao studij na Cambridgeu. 

Na rastanku nam je kazala kako se u budućnosti jednog dana vidi u znanstvenim krugovima. Ima dvije mlađe sestre i obje se odlične u matematici i informatici. Kad smo ju pitali jesu li roditelji sjajni u tim disciplinama, rekla je da geni nisu presudni da je netko dobar u nečemu, već isključivo rad i samo rad. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Naši učenici iz Luxembourga donijeli broncu, 2025. olimpijci iz cijele Europe stižu u Zagreb
ŠKOLSKA NATJECANJA

Naši učenici iz Luxembourga donijeli broncu, 2025. olimpijci iz cijele Europe stižu u Zagreb

Sustav školskih natjecanja u Hrvatskoj jedan je od najboljih u cijeloj Europi, kažu nam profesori mentori. Učenici za prva mjesta osvajaju dodatne bodove kod upisa, ali i izravni upis u srednju školu ili fakultet

Osnovnu školu završava 864 učenika više, Zadar dobiva prvi prirodoslovni gimnazijski smjer
PRIJEMNI U OSAM ŠKOLA

Osnovnu školu završava 864 učenika više, Zadar dobiva prvi prirodoslovni gimnazijski smjer

Prirodoslovna škola u Splitu uvodi smjer meteorološki tehničar, a Obrtničko-tehnička škola u Slavonskom broju umjesto stolara upisivat će drvodjeljske tehničare dizajnere
Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju