Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
12 komentara

Vatra i led: Znanstvenici su na Antarktici pronašli 91 vulkan

Otkriće je važno zbog toga što bi aktivnost ovih vulkana imala posljedice za cijeli planet. Ako se jedan od njih aktivira, moglo bi doći do naglog rasta razine mora. Vulkani se oslobađaju pritiska i postaju aktivniji

Antarktika
Foto: Promo
12 komentara

Projekt Sveučilišta u Edinburghu otkrio je gotovo sto vulkana na Antarktici, od kojih najviši ima oko 4,000 metara. Geolozi kažu da je ova ogromna površina vjerojatno veća od afričkog vulkanskog grebena, za kojeg se smatra da ima najveću koncentraciju vulkana na jednom mjestu.

Aktivnost ovog vulkanskog vijenca mogla bi imati ozbiljne posljedice, upozoravaju istraživači.

- Kad bi jedan od tih vulkana proradio, dodatno bi destabilizirao ledene grebene na zapadu Antarktike, tvrdi glaciolog Robert Bingham, jedan od autora rada i nastavlja:

- Sve što izaziva topljenje leda, do čega bi erupcija sigurno dovela, samo ubrzava raspadanje ledenih grebena. Veliko pitanje je koliko su aktivni ovi vulkani. To moramo utvrditi čim prije.

Ova studija objavljena u specijalnoj seriji objava Geološkog društva u Velikoj Britaniji uključila je i analize ranijih studija koje su se služile posebnim radarom za skeniranje tla, piše The Guardian.

Rezultati su uspoređeni sa satelitskim snimcima i geološkim informacijama dobivenim u drugim studijama.

- U suštini, tražili smo tragove vrhova vulkana koji vire iz leda, kaže Bingham.

Nakon što je istraživački tim prikupio rezultate, pronašao je 91 ranije nepoznat vulkan, pokraj 47 vulkana za koje se znalo ranije. Ti novootkriveni vulkani variraju od 100 do 3,850 metara visine.

- Ostali smo u čudu. Nismo očekivali da ćemo ih toliko otkriti. Mislimo da ih ima i više u morskom dnu ispod ledenog grebena Ross, tako da će se na kraju vjerojatno ispostaviti da je ovo regija s najvećom gustoćom vulkana na svijetu, zaključio je Bingham.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message