Tech

Komentari 123

Veličina je važna: Što je veći oktanski broj, auto bolje ide

Veličina je važna: Što je veći oktanski broj, auto bolje ide

SAGORIJEVANJE: Benzini s više oktana čiste dijelove motora kroz koje prolaze. Pomažu samo ako ih se redovito koristi. Benzini sa 100 posto oktana nisu dostupni na svim prodajnim mjestima

Modernim turbobenzinskim motorima s izravnim ubrizgavanjem goriva pod visokim pritiskom, a posebno onima s turbopunjačem, itekako odgovara dobar benzin koji daje više snage, omogućuje mirniji rad i čisto sagorijevanje.

U Hrvatskoj četiri kompanije nude “top” goriva za aute s benzinskim motorima. Prema tvrdnjama Ine, Eurosuper BS 100 Class Plus ne razlikuje se od ostalih njihovih benzina samo oktanskim brojem, nego i aditivima koji povoljno utječu na motor. Petrolov Q Max Euro Super 100 također je poboljšani motorni benzin. Sadrži moderni višenamjenski paket aditiva svjetski priznatog proizvođača Afton Chemical VB-a. Benzin Eurosuper EVO 100+ BS Premium najbolji je koji Tifon nudi.

Nisu za svaki auto

Riječ je o bezolovnome motornom gorivu namijenjenom svim tipovima vozila u čijoj se tehničkoj specifikaciji preporučuje korištenje visokooktanskoga motornog benzina. Croduxov Eurosuper 100 BS Crodux MaxPower posebnim čini kombinacija aditiva s aktivnim sastojcima koji motor i komore za sagorijevanje čiste od starih naslaga prljavštine i ljepljivih taloga. Osim toga, bolje podmazuju dijelove.

Svim tim benzinima, prema tvrdnjama kompanija, zajednička je i veća snaga koju osiguravaju motoru, pa čak i manja potrošnja, a na službenim se stranicama mogu pronaći i detaljnije specifikacije, pa čak i rezultati provedenih laboratorijskih testova. Zahvaljujući dodanim aditivima koji čine važan dio ovih goriva i koji ih čine drukčijima od ostalih benzina u ponudi, najjači benzini trebali bi povoljno utjecati na motor ne samo povećanjem snage, nego i stoga što potpunijim i boljim sagorijevanjem omogućuju unutrašnjim komponentama motora da budu čišće.

Njihova bi upotreba, prema tvrdnjama proizvođača, trebala očistiti postojeće naslage. Ipak, treba znati i to da povremeno korištenje ovakvih goriva, posebno ako se u manjim količinama dodaje u spremnik automobila, neće dati dramatične rezultate u smislu naglih poboljšanja. No ako se koriste dugo, promjene bi trebale biti značajne.

Učinak ovisi i o motoru

Stvarni učinci mogu varirati ovisno o stanju vozila i brojnim drugim uvjetima, ali nema sumnje kako su benzini sa 100 oktana najbolje čime možete počastiti svoj auto. Doduše, i po pet posto većoj cijeni od benzina s 98 oktana.

Ti motorni benzini nisu dostupni na svim maloprodajnim mjestima, nego uglavnom na najreprezentativnijim benzinskim crpkama pojedinih naftnih tvrtki.

Zimski dizel

Konkurencija je jedan od razloga povećanja ponude vrste goriva. Možda je najbolji primjer Inino dizelsko gorivo Eurodizel Arctic, koji je posebno razvijen za vožnju u zimskim uvjetima. Stvoren je iz visokovrijednih komponenti, a kombinacijom točke filtrabilnosti najviše -30 Celzijevih stupnjeva i točke zamućenja najviše -10 stupnjeva osigurani su miran start i neometan rad motora u oštrim zimskim uvjetima.