Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
8 komentara

Veliki gaf Facebooka: Kopirali mail kontakte bez dopuštenja

Preuzimanje e-mail kontakata bez pristanka započelo je u svibnju 2016., kazali su iz Facebooka za Business Insider koji je izvijestio javnost o tome...

Facebook CEO Mark Zuckerberg testifies before the House Energy and Commerce Committee hearing in Washington
Foto: LEAH MILLIS
8 komentara

Facebook je 'nenamjerno' preuzeo e-mail kontakte više od 1,5 milijuna korisnika, ne tražeći prethodno od njih dozvolu, priopćili su iz te društvene mreže.

Podaci su prikupljeni putem sustava koji se koristi za provjeru identiteta novih članova, prenosi BBC. Facebook je tražio od novih korisnika lozinku za e-mail račun i potom kopirao njihove kontakte. U četvrtak su izvijestili da su promijenili metodu registracije novih korisnika kako bi se prekinulo preuzimanje kontakata.

Svi korisnici čiji su kontakti preuzeti bit će o tome obaviješteni a svi kontakti preuzeti bez pristanka korisnika izbrisani, poručuju iz Facebooka.

Vjeruje se da je Facebook preuzete podatke koristio za mapiranje društvenih i osobnih veza među korisnicima.

Preuzimanje e-mail kontakata bez pristanka započelo je u svibnju 2016., kazali su iz Facebooka za Business Insider koji je izvijestio o tome.

Prije toga Facebook je pitao nove korisnike žele li potvrditi svoj identitet putem e-mail računa. Pitalo ih se i žele li dobrovoljno učitati svoj e-mail adresar.

Opcija i tekst o preuzimanju kontakata izmijenjeni su u svibnju 2016., no osnovni kod koji je kopirao kontakte ostao je netaknut, pojasnili su iz Facebooka. Krajem ožujka u Facebooku su otkrili da su lozinke oko 600 milijuna korisnika mjesecima bile interno pohranjene u plain text formatu, dodaje BBC.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message