VIDEO Laptop iz budućnosti: Na MWC-u smo isprobali Lenovo s potpuno prozirnim ekranom | 24sata
Obavijesti

Tech

Komentari 3

VIDEO Laptop iz budućnosti: Na MWC-u smo isprobali Lenovo s potpuno prozirnim ekranom

VIDEO Laptop iz budućnosti: Na MWC-u smo isprobali Lenovo s potpuno prozirnim ekranom
10

Među najčudnijim uređajima ovogodišnjeg sajma u Barceloni svakako je koncept koji je predstavio Lenovo, a radi se o staklenom laptopu s potpuno prozirnim MicroLED ekranom, koji je par godina od stvarnosti

VIDEO

Lenovo je na ovogodišnjem Mobile World Congressu u Barceloni iznenadio mnoge prijenosnim računalom koje izgleda kao da je izašlo iz SF filmova, a dizajnom je podsjetio na film Specijalni izvještaj s Tomom Cruiseom. 

I taj je film kao i njegova radnja predvidio budućnost, pa nam je Lenovo tako prikazao potpuno funkcionalan laptop s prozirnim ekranom. ThinkBook Transparent Display Laptop Concept je njegov trenutni službeni naziv i kao što mu ime govori, ovo je trenutno samo koncept. No pokazuje što inženjeri u Lenovu mogu napraviti, a to je prvi laptop sa 17,3-inčnim prozirnim Micro-LED ekranom. 

Prozirna i staklena je i njegova tipkovnica, po kojoj je potpuno neobično pisati zbog nedostatka osjetilnih informacja, no i to je nešto na čemu rade, pa bi, kažu iz Lenova, sljedeća verzija mogla biti puno ugodnija za rad.

Kako su pojasnili iz Lenova, ovakav prijenosnik bi mogao biti savršen uređaj za spajanje virtualnog i stvarnog. Uz AI generirani sadržaj, ovakav laptop otvara razne mogućnosti rada i interakcije sa stvarnim predmetima te prikazivanja digitalnih informacija oko njih. To su prikazali i na primjeru cvijeta koji je bio iza laptopa. Zajedno s kamerom koja je u njegovu postolju, laptop je tako na svom ekranu prikazao informacije o suncokretu kojeg vidi te je prikazao i pticu u letu oko njega, dok je sa strane AI alat sastavljao informacije o svemu.

- AI u suradnji s prozirnim ekranima će otvoriti nove načine baratanja podacima i aplikacijama i ponuditi nove prilike za razvoj novih značajki i proizvoda - kažu u Lenovu.

Pojasnili su da ovakav Micro LED ekran ima niz prednosti kod prozirnih ekrana jer nudi visoku zasićenost boja s dobrim kontrastom i 1000 nita svjetline za dobru vidljivost. No, problem je s prikazom iznimno tamnih i svijetlih detaja, a u Lenovu kažu da tehnologija pruža priliku za optimizaciju kvalitete prikaza u budućnosti, ali i kvalitete uređaja. O kvaliteti onog što je prikazano na ekranu drastično ovisi pozadina koja se nalazi iza monitora, a bijeli dijelovi ekrana na ovom konceptu su jako blještavi, pa je teško zamisliti kako bi izgledala višesatna produktivnost na njemu. Ali moguće je zamisliti poboljšanja ekrana koja bi mogla smanjiti prozirnost ovisno o zadacima.

 

@hruleivan Konceptni laptop s prozirnim MicroLED ekranom izgleda kao da je izašao iz Star Treks ili Minority Reporta. Nema cijene jer #Lenovo kaže da je ovo samo proof of concept. Ali tko zna za koju godinu.#lenovo #mwc2024 #laptop #gadget #fyp ♬ Yes, I Think I Like It - Gorfell

Osim prozirnog prijenosnika, Lenovo je prikazao i nove ThinkPad prijenosnike na kojima su isticali hardverske i softverske mogućnosti okrenute prema AI. ThinkPad T14 i Gen 5, ThinkPad T14s Gen 5, ThinkPad T16 Gen 3, ThinkPad X12 Detachable Gen 2 i ThinkBook 14 2-in-1 Gen 4 pokreću najnoviji Intel Core Ultra procesori s Intel vPro® na odabranim modelima i Windows 11 te nude optimalan ekosustav AI hardverskih i softverskih rješenja za pružanje poboljšanih razina sigurnosti, energetske učinkovitosti i iskustava, navode iz Lenova. 

Istaknuli su uz to i kako je na Thinkpad T14 'komunikacijska traka', odnosno dio s kamerama i senzorima izdignut iz kućišta, a ThinkPad T serija integrira i taktilne oznake koje bi trebale slabovidnima olakšati korištenje računala. Prikazali su i novi ThinkVision prijenosni monitor s ekranom osjetljivim na dodir kao dodatak za produktivnost u pokretu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 3

VIDEO

Prema dijelovima lica i prstiju odredite veličinu vagine ili penisa potencijalnog partnera
LAKŠE DO ZADOVOLJSTVA

Prema dijelovima lica i prstiju odredite veličinu vagine ili penisa potencijalnog partnera

Drevna mudrost priznaje da nije baš sve u dužini i debljini, već postoje tehnike i položaji u seksualnom činu zahvaljujući kojima uz puno vježbanja i prilagodbe jedno drugom možemo nadoknaditi nedostatke

Studentica Ira ima dijabetes, a alergična je na inzulin! Uporni tata smislio moguće rješenje
VIDEO: RIJETKOST U HRVATSKOJ

Studentica Ira ima dijabetes, a alergična je na inzulin! Uporni tata smislio moguće rješenje

Nakon primjene inzulina, Ira Mareković dobila je bolne kvrge koje su joj smetale i u kretanju. Roditelji su našli rješenje: inhalacijski inzulin. Doza stoji 1100 eura
Raspored i satnica nastupa na OI u Parizu hrvatskih sportaša
VODIČ ZA IGRE

Raspored i satnica nastupa na OI u Parizu hrvatskih sportaša

Olimpijske igre 2024. održavaju se u Parizu. Veliko otvorenje je 26. srpnja, a Igre će trajati do 11. kolovoza. Na jednom mjestu donosimo termine i rezultate