Obavijesti

Tech

Komentari 0

VIDEO Nakon otkazivanja u zadnji tren nova posada krenula je prema svemirskoj postaji

VIDEO Nakon otkazivanja u zadnji tren nova posada krenula je prema svemirskoj postaji

Iako su napetosti između Washingtona i Moskve na najnižoj točki godinu dana od početka ruske ofenzive u Ukrajini, dvije zemlje očuvale su svemirski program razmjene

VIDEO

Svemirski brod SpaceX s dvojicom američkih astronauta, ruskim kozmonautom i astronautom iz Emirata lansiran je u četvrtak s Floride prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) pošto je lansiranje u ponedjeljak bilo otkazano u zadnji trenutak.

SpaceX je lansiran iz svemirskog centra Kennedy Američke svemirske agencije (NASA) na Floridi u 00.34 po mjesnom vremenu (6.34 po srednjoeuropskom).

"#Crew6 lansirana 2. ožujka u 00.34 ... u kapsuli Dragon Endeavour @SpaceX", objavila je NASA na Twitteru.

Kapsula Dragon s četiri putnika treba pristati na ISS u petak u 1.17 po mjesnom vremenu nakon nešto više od 24 sata putovanja.

Astronauti će na Međunarodnoj svemirskoj stanici, laboratoriju koji kruži nekih 420 kilometara iznad Zemlje, ostati oko šest šest mjeseci. U tom razdoblju provest će oko 200 eksperimenata od istraživanja rasta ljudskih stanica u svemiru do kontroliranja zapaljivih materijala u mikrogravitaciji.

U ponedjeljak je lansiranje moralo biti otkazano u zadnji trenutak zbog tehničkih problema.

Posadu koja se naziva Crew-6 čine astronauti NASA-e Stephen Bowen i Warren Hoburg, astronaut iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Sultan al-Nejadi te ruski kozmonaut Andrej Fedjajev.

NASA's SpaceX Crew-6 mission launch to the International Space Station from the Kennedy Space Center in Cape Canaveral

Sultan al-Nejadi (41), četvrti je astronaut iz neke arapske zemlje u povijesti, odnosno drugi iz Emirata, ali je prvi koji će šest mjeseci provesti u svemiru.

Iako su napetosti između Washingtona i Moskve na najnižoj točki godinu dana od početka ruske ofenzive u Ukrajini, dvije zemlje očuvale su svemirski program razmjene koji omogućuje Rusima da prema ISS putuju letjelicom SpaceX, odnosno da američki astronauti onamo stižu ruskim raketama Sojuz.

Svemirska stanica jedno je od rijetkih područja suradnje SAD-a i Rusije.

Crew-6 zamijeniti će četvero članova posade Crew-5 (dva Amerikanca, Ruskinja i Japanac), koji su na ISS-u od listopada i trebaju se vratiti na Zemlju nakon nekoliko dana koliko će biti potrebno za primopredaju misije.

NASA’s SpaceX Crew-6 Launch

Na ISS-su su još dva Rusa i jedan Amerikanac pa će na ondje nekoliko dana biti 11 astronauta.

NASA plaća usluge lansiranja tvrtki SpaceX za dopremu astronauta svakih šest mjeseci prema laboratoriju u svemiru koji postoji dulje od 22 godine.

Crew-6 je šesta posada lansirana prema ISS-u zahvaljujući svemirskom brodu koji je razvila tvrtka milijardera Elona Muska.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama