Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
1 komentara

Više od 300 malih natjecatelja programiralo i pokretalo robote

Natjecale su se osnovne škole iz cijele Hrvatske. Ove godine zadatak je povezan s ekologijom, pa je robot morao maknuti kocke koje predstavljaju različite vrste otpada. Odaziv je duplo veći nego prošle godine.

Zagreb: Na Velesajmu održano superfinale Croatian Makers lige
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1 komentara

Više od 300 učenica i učenika u 75 timova iz 40 natjecateljskih regija diljem Hrvatske u subotu je pokazalo znanje i vještine na superfinalu Croatian Makers lige u robotici u Zagrebačkome inovacijskom centru ZICER.

- Izuzetno je važno da dajemo podršku ovakvim projektima. Presretna sam što je na natjecanju više djece nego lani, a posebno jer je puno djevojčica. Djeca su jedva dočekala priliku da programiraju. Nedostaje nam inženjera i tehničara pa je konačno i vrijeme da podesimo kvote i povećamo interes za STEM područje - rekla je prof. Blaženka Divjak, ministrica obrazovanja

Dodaje kako je interes velik te da je bila i prošle godine na ovom natjecanju, a  ove godine je duplo više škola ikoja se natječu. Djeca su pokazala da se to može, što je dobro za njihovu budućnost.

POGLEDAJTE VIDEO:


Ministrica je jučer posjetila, na kojemu sudjeluje 80 najboljih ekipa osnovnih škola iz cijele Hrvatske. Podijeljene su u dvije dobne skupine, niži i viši razredi. Ministrica je obilazila stolove za kojima su ekipe u 90 minuta morale programirati robote da prijeđu zadani put.

Ove godine zadatak je povezan s ekologijom, pa je robot morao maknuti kocke koje predstavljaju različite vrste otpada. Tako su posebne bodove dobili oni čiji je robot prije pranja ulice napravio meteorološko mjerenje kako bi prilagodio količinu vode i tako uštedio.

POGLEDAJTE VIDEO:

-Croatian Makers liga počela je prije dvije godine. Planirali smo uključiti do 50 škola, no sad ih je gotovo 600. Zadovoljni smo kako su napredovali, a najviše entuzijazmom djece, koliko vole sudjelovati, programirati i učiti - rekla je Rujana Bakić iz Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM).

POGLEDAJTE Lvl8. GAMING VIJESTI:

Tema: Bolje obrazovanje 2019.

Možda vas zanima i ovo:
Message