Obavijesti

Tech

Komentari 25

Vodič: Na što trebate paziti kako bi izabrali dobar tablet?

Vodič: Na što trebate paziti kako bi izabrali dobar tablet?
5

Mnogi korisnici tablet računala kažu kako su se toliko naviknuli na njih da više gotovo ne koriste kućno računalo ili laptop. Uz toliku ponudu, pitanje je koji odabrati

VIDEO

Tablet računala sve su popularnija jer se jednostavno koriste, lagana su, a zbog široke primjene gotovo da zamjenjuju prijenosna računala. No i sve su jeftinija pa ih se može kupiti već za 500 kuna.

Naravno, kvaliteta, snaga i mogućnosti diktiraju cijenu koja raste i na više tisuća kuna, pa smo izdvojili modele iz više kategorija tableta. No sve je veći broj modela koji za manje od 1500 kuna nude kvalitetan ekran, dvojezgreni procesor i najnoviji Android operacijski sustav. 

Takva tablet računala dovoljno su snažna za većinu radnji za koje nam uopće treba računalo, poput surfanja, gledanja filmova, igranja igara ili čitanja knjiga i pošte. Malene “pločice” mogu se spojiti na televizor te uz tipkovnicu imate osjećaj kao da ste na klasičnom računalu. 

A možete ih ponijeti u automobil i koristiti kao navigacijski uređaj uz neku od odgovarajućih aplikacija. Što se tiče snage, softverskih mogućnosti ili kapaciteta memorije, prednost je i dalje na laptopima. Naravno, razne aplikacije koje nude mogućnost spremanja podataka “u oblaku” osigurat će vam puno više memorije, a preko tableta možete pristupiti i podacima na računalima u kućnoj mreži.

Prodaja tableta nevjerojatno raste i samo u prva tri mjeseca ove godine proizvođači su isporučili 49 milijuna uređaja, a do kraja godine taj će broj premašiti 172 milijuna. Predviđanja su da bi se 2017. godine trebalo prodati barem 350 milijuna tableta.

1. Dimenzije tableta i kvaliteta ekrana
Uglavnom dolaze s ekranima od 7 i 10 inča. Manji su lakši i prenosiviji, a veći ugodniji za gledanje filmova i igre, ali nude i dodatne utore (USB...). Veća rezolucija ekrana manje će umarati oči. 

2. Pazite na memoriju, tu ste ograničeni
Jeftiniji uglavnom dolaze s 8 ili 16 GB interne memorije, a kako raste cijena, raste i kapacitet. Aplikacije, slike i video brzo će je ispuniti pa gledajte ima li tablet utor za microSD kartice.

3. 3G, 4G ili tablet sa samo WiFi vezom
Bitan dio odabira koji znatno utječe i na cijenu uređaja. Tablet s podrškom za mobilne mreže birat će oni koji su često u pokretu i bez pristupa WiFi mrežama.

4. Android, iOS ili Windows 8 tablet
Windows 8 je najnoviji, ali i najmanje zastupljen, a Android i Apple iOS nude veliki broj aplikacija. Odaberete li isti sustav kao na vašemu mobitelu, sve će vam biti poznato.

Vivax TPC-7150
Dolazi s ekranom od 7 inča, 1.5 GHz procesorom s dvije jezgre, 1 GB radne i 8 GB interne memorije te 2 mpx kamerom. Cijena mu je od 811 kuna.

Google Nexus 7
Iza ekrana dijagonale 7 inča je četverojezgreni procesor takta 1,3 GHz. Uz 32 GB interne memorije, tu je i 1 GB radne. Cijena mu je od 1785 kuna.

Asus VivoTab
Uz Windows 8, Asusov tablet donosi 10,1-inčni ekran, Intelov procesor takta 1,8 GHz, 2 GB radne memorije i 64 GB interne. Cijena mu je od 2930 kuna.

Apple iPad mini
Appleov tablet s ekranom dijagonale 7,9 inča i 16 GB memorije dolazi s kamerom od 5 megapiksela i snažnom baterijom. Cijena mu je od 2559 kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.
Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta
PRISTUPAČAN I SNAŽAN

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta

X8b dolazi u kućištu tankom samo 6,8 mm te je među najtanjim uređajima, a i prilično je lagan sa svojih 166 grama.