Obavijesti

Tech

Komentari 1

Vodič za karantenu s malima: Posjetite muzeje i razgovarajte

Vodič za karantenu s malima: Posjetite muzeje i razgovarajte

Donosimo pregled online adresa, linkova, igrara i aplikacija gdje možete besplatno obići muzeje, naučiti novu lekciju, vježbati matematiku, saznati raspored virtualne učionice...

VIDEO

Prošao je prvi tjedan škole na daljinu, nastavnicima i učiteljima također je odobren rad kod kuće, a mjere i preporuke izolacije su sve oštrije. U samo sedam dana našoj djeci, školarcima, predškolcima, vrtićancima i jasličarima život se također drastično promijenio, te i oni itekako osjećaju našu napetost i brigu, iako možda još ne razumiju što se događa.

Posebno je teška promjena rutine, posebno za mlađu, te za djecu kojoj i najmanja promjena uobičajenog dnevnog ritma predstavlja izuzetno velike probleme. Kako bismo vam olakšali ove i dane koji slijede, prikupili smo online mjesta, savjete, besplatne linkove, igre, aplikacije, te YouTube videe o tome što i kako raditi s djecom kod kuće.

Iako je djecu izuzetno važno da barem sat vremena provedu napolju, sad je jako važno da izbjegavate čak i parkove, te dječja okupljanja u zatvorenom. Ako imate mogućnost šetnje po prirodi, šumi, livadi, iskoristite je, no jako je važno djeci sada objasniti zašto je bolje da se ne viđaju s najboljim prijateljima. I nastavnici su posljednja dva tjedna sigurno dobili brojne upite svojih učenika što se događa. Stoga je Forum za slobodu govora pripremio opsežan priručnik "Kako s učenicima razgovarati o koronavirusu".

Svi rasporedi virtualnih učionica objavljeni su na stranici Ministarstva znanosti i obrazovanja, a za sve školarce dobra je informacija i da su MZO i Matific pripremili besplatno i na hrvatski jezik prevedeno izdanje ove matematičke aplikacije.

Matematiku, kao i dosad, možete vježbati uz Tonija Miluna:

Mnogi učitelji i nastavnici već su pripremili i vlastite materijale, te imaju brojne preporuke, pa se javite svojim razrednicima za zanimljive linkove. Primjerice u Facebook grupi Kreativno učenje u razrednoj nastavi možete pronaći brojne zanimljive savjete za obradu gradiva.

S najmlađima možete, primjerice, učiti i kako se glasaju ptičice, a zanimljive prijedloge potražite i ovdje.

Oni stariji neka potraže besplatne online tečajeve Ivy league fakulteta.

Pogledajte Mona Lisu i operu

S obzirom da su, nažalost, vrata morale zatvoriti i kulturne institucije, a mnogi obiteljsko vrijeme vole provesti i u muzeju, mnogi domaći i strani muzeji otvorili su svoja vrata u virtualnome svijetu.

Na stranici https://www.travelandleisure.com/ pronađite linkove za 12 svjetski poznatih muzeja, a naše Ministarstvo kulture donosi vam cijeli niz online kulturnih sadržaja.

Svakako se uključite i u prijenose iz zagrebačkog HNK koje vam svaku većer donosi 24sata.

Lektiru potražite na već dobro poznatoj stranici eLektire, a i brojne svjetske knjižnice otvorila su svoja virtualna vrata.

Upravo 20. ožujka obilježava se i Svjetski dan kazališta za djecu i mlade. Iako nažalost u kazališta ne možemo, a otkazana je i proslava u Rijeci, Europskoj prijestolnici kulture, na stranici teatar.hr pročitajte poruke domaćih i stranih kazalištaraca.

Domaći i strani dokumentarci

Gledanje dokumentaraca vrlo je poučno, čak i kad se odmaramo. Stranica Topdocumentaryfilms.com donosi stotine naslova u raznim kategorijama, a uvijek su zanimljivi i dokmentarci slavnog National Geographica.

Lako su dostupni i izvrsni hrvatski filmovi, a do većine možete doći preko stranice Ministarstva kulture. 

Napravi svoj plastelin i provjeri VR...

U Facebook grupama poput Razvojne grupe za djecu potražite brojne kreativne savjete za igre s klincima u zatvorenom, a ne odustajte ni od omiljenih videoigrica - sad napokon imate vremena zajedno s klincima uroniti u svijet nogometa, Minecrafta, te brojnih drugih edukativnih igara. Organizirajte i video druženja preko Skypea ili drugih aplikacija. Ipak, svakako se ograničite na sat vremena dnevno.

I naravno, ne zaboravite, klincima je najvažnije da su s vama, čak i kad postane super dosadno. Organizirajte u stanu punktove gdje svatko može potražiti svojih pet minuta mira, te se držite dnevne rutine koliko god je to moguće. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Veliki dan za male izumitelje i STEM-ovce: Pokazat će što su naučili u Školi budućnosti
INNOVATION DAY 2024.

Veliki dan za male izumitelje i STEM-ovce: Pokazat će što su naučili u Školi budućnosti

Veliki edukativni projekt STEMwave završava spektakularnim dograđajem u subotu 11. svibnja u Infobipovom kampusu "Alfa Centauri" u Zagrebu

Imaju i simulator leta: Ludbreg je dobio Newtonovu sobu kakvih u svijetu ima samo 45
JEDINI U HRVATSKOJ

Imaju i simulator leta: Ludbreg je dobio Newtonovu sobu kakvih u svijetu ima samo 45

Najmodernija oprema za učenje i koncept norveškog obrazovanja primjenjivat će se u nedavno otvorenom Regionalnom znanstvenom centru za osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje LORI
Školarine za privatne gimnazije dosežu i do 4500€, no rezultati na maturi nisu tako sjajni
POČINJU UPISI

Školarine za privatne gimnazije dosežu i do 4500€, no rezultati na maturi nisu tako sjajni

Privatne gimnazije nude manje razrede, suvremene programe i orpremu, ali ne ostvaruju vrhunske rezultate na državnoj maturi. Roditelji često biraju privatne škole jer im djeca nemaju dovoljno dobar prosjek