Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
65 komentara

Vozači, oprez: Dnevna svjetla ne gasimo s pomicanjem sata

Prema novom zakonu koji je stupio na snagu prošle godine svjetla nisu obavezna od 31. ožujka, a ne od početka ljetnog računanja vremena. Bez obzira na to, voziti s upaljenim svjetlima uvijek je sigurnije

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
65 komentara

Novi zakon paljenje i gašenje svjetala regulira u strogom datumskom razdoblju (od 1. studenog do 31. ožujka), a ne po promjenama zimskog i ljetnog računanja vremena kao do prošle godine. Ove godine svjetla tako ne morate paliti od 31. ožujka, a ne od ove nedjelje (29. ožujka) kada počinje ljetno računanje vremena. Svi koji se toga neće pridržavati riskiraju kaznu u iznosu od 300 kuna. 

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Naravno, svjetla će i dalje tijekom dana morati obavezno koristiti u slučaju smanjene vidljivosti kao što su magla, kiša ili snijeg, no generalno se savjetuje da svjetla (kratka ili dnevna) imate upaljena uvijek. Tako i policija upozorava da je vozilo s upaljenim dnevnim ili kratkim svjetlima danju bolje vidljivo pa je i prometovanje sigurnije.

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu.Također, vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. Kazna za vozače bicikla je još veća i iznosi 500 kuna. 

PALITE SVJETLA OD 1. 11. Vozači, oprez: Svjetla više ne palimo sa zimskim vremenom

Razne studije provedene diljem Europe pokazale su da vožnja s upaljenim svjetlima na osobnim automobilima tijekom dana može smanjiti broj prometnih nesreća za više od 12 posto. 

 

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message