Obavijesti

Tech

Komentari 0

Vrijedni studenti opet pomažu: Maturantima iz Petrinje i Gline dajemo besplatne pripreme

Vrijedni studenti opet pomažu: Maturantima iz Petrinje i Gline dajemo besplatne pripreme
1

Grupa studenata okupljena oko projekta Top Matura, videolekcija za pripremu državne mature, odlučila je svoje materijale donirati učenicima s potresom pogođenih područja. Dosad se uključilo tristotinjak maturanata

VIDEO

Iako maturanti ove godine uglavnom imaju redovitu nastavu, sve više su zabrinuti oko državne mature.
Nastava im završava za oko dva mjeseca. Iako iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje znanja stalno ponavljaju kako se za državnu maturu priprema tijekom cijele srednje škole, većina učenika zadnji razred koristi za temeljito utvrđivanje gradiva i pripreme.

U lanjskoj situaciji s online nastavom mnogima je jako pomogao projekt Top Matura. Desetak studenata FER-a, PMF-a i FFZG-a snimili su videolekcije iz glavnih predmeta na maturi. Kako nam kaže jedan od voditelja projekta, Dino Jerković, reakcije su bile jako dobre, a maturanti koji su se pripremali uz njih maturirali su s prosječnom četvorkom.
Ove godine nadopunili su i značajno proširili paket videopriprema koji naplaćuju 2000 kuna. Uz to, odlučili su da će pakete besplatno dati maturantima s potresom pogođenih područja.

- U tim uvjetima teško je misliti o obrazovanju, a kamoli o pripremama za državnu maturu. Ipak, ona je svim maturantima jedan od najvažnijih izazova. Najmanje što smo mogli napraviti je pomoći ovim maturantima da konkuriraju ostalima bez obzira na trenutačne uvjete u kojima žive - istaknuo je Dino. Od početka priprema u siječnju pridružilo im se tristotinjak maturanata iz Sisačko-moslavačke županije.

Svi maturanti koji su zainteresirani za njihove pakete mogu se javiti mailom na info@topmatura.com, preko Facebook stranice Top Matura ili Dini u inbox.

A što očekuje maturante koji se odluče na njihove pripreme? Ove godine očekuju lekcije iz hrvatskog jezika, esej i teorija, obje razine matematike, lekcije iz engleskog, kemije, fizike i biologije. Tu je i pristup svim lektirama s detaljnom obradom.
Više od 250 videolekcija s kvizovima pokrivaju teorijski dio hrvatskog i engleskog jezika, iz područja književnosti, gramatike i pravopisa.
Matematika obuhvaća golemi izbor riješenih matematičkih primjera, nabrajaju voditelji Top Mature.
Praktični zadaci prate i biologiju, kemiju i fiziku, a predavačice su studentice koje su državnu maturu položile s 95 posto uspješnosti.
Kako ističe Dino, javljaju im se i mnogi ponavljači državne mature te oni koji na ispite izlaze nekoliko godina nakon srednje škole.
Maturanti koji koriste njihove materijale ističu kako su lako dostupni, a predavačice se brzo javljaju i dodatno tumače što je potrebno.
Sljedeći projekt im je snimanje videomaterijala za cijeli gimnazijski program koji će biti dostupni svima. Nadaju se da će uspjeti ostvariti i suradnju s Ministarstvom znanosti i obrazovanja.

Besplatne pripreme i izmjene u kalendaru

Besplatne pripreme za polaganje državne mature organiziralo je i Tehničko veleučilište u Zagrebu, za učenike koji TVZ odaberu za upis.
Organizirali su se i studenti zadarske psihologije. Već nekoliko godina preko udruge Kasper održavaju besplatne pripreme za maturante koji će polagati psihologiju. Besplatne pripreme iz fizike organiziraju i studenti Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu i Splitu. Na to su se odlučili jer su baš iz fizike i matematike najlošije ocjene na državnoj maturi.

NCVVO je nedavno objavio prepravljeni kalendar državne mature. Zbog epidemioloških mjera razdvojeno je polaganje ispita A i B razine za hrvatski jezik i matematiku, zbog čega je trajanje državne mature produljeno za tjedan dana.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Nije prerano ni s 20 godina: Mladi za mirovinu trebaju početi štedjeti već s prvim poslom
SVJETSKI TJEDAN NOVCA

Nije prerano ni s 20 godina: Mladi za mirovinu trebaju početi štedjeti već s prvim poslom

Hrvatska udruga banaka pripremila je cjelogodišnje programe financijske pismenosti za učenike i nastavnike, te mlade poduzetnike, "Financije za nove generacije". Obuhvatit će čak 17.000 učenika i 500 nastavnika

Muke u školama: 'Prvi tjedan još i dolaze na ispit, poslije predaju prazne testove...'
MUKE OKO NACIONALNIH ISPITA

Muke u školama: 'Prvi tjedan još i dolaze na ispit, poslije predaju prazne testove...'

Nacionalnim ispitom iz hrvatskog jezika u ponedjeljak je počelo testiranje učenika osmih razreda, polagat će ispite iz osam predmeta. U nekim školama govore da će testovi utjecati na ocjene, no to nije točno
Ovaj kviz je pravi hit među srednjoškolcima: Koliko stihova ima Božanstvena komedija?
SUDJELUJE CIJELA HRVATSKA

Ovaj kviz je pravi hit među srednjoškolcima: Koliko stihova ima Božanstvena komedija?

Kviz udruga Šibenik organizira Nacionalnu kviz ligu za učenike srednjih škola. Interes je toliki da redovito sudjeluje više stotina natjecatelja iz cijele Hrvatske. U ovoj sezoni najbolji su bili 'Đakovačkih pet'