Obavijesti

Tech

Komentari 0

Vrijedni studenti opet pomažu: Maturantima iz Petrinje i Gline dajemo besplatne pripreme

Vrijedni studenti opet pomažu: Maturantima iz Petrinje i Gline dajemo besplatne pripreme
1

Grupa studenata okupljena oko projekta Top Matura, videolekcija za pripremu državne mature, odlučila je svoje materijale donirati učenicima s potresom pogođenih područja. Dosad se uključilo tristotinjak maturanata

Iako maturanti ove godine uglavnom imaju redovitu nastavu, sve više su zabrinuti oko državne mature.
Nastava im završava za oko dva mjeseca. Iako iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje znanja stalno ponavljaju kako se za državnu maturu priprema tijekom cijele srednje škole, većina učenika zadnji razred koristi za temeljito utvrđivanje gradiva i pripreme.

U lanjskoj situaciji s online nastavom mnogima je jako pomogao projekt Top Matura. Desetak studenata FER-a, PMF-a i FFZG-a snimili su videolekcije iz glavnih predmeta na maturi. Kako nam kaže jedan od voditelja projekta, Dino Jerković, reakcije su bile jako dobre, a maturanti koji su se pripremali uz njih maturirali su s prosječnom četvorkom.
Ove godine nadopunili su i značajno proširili paket videopriprema koji naplaćuju 2000 kuna. Uz to, odlučili su da će pakete besplatno dati maturantima s potresom pogođenih područja.

- U tim uvjetima teško je misliti o obrazovanju, a kamoli o pripremama za državnu maturu. Ipak, ona je svim maturantima jedan od najvažnijih izazova. Najmanje što smo mogli napraviti je pomoći ovim maturantima da konkuriraju ostalima bez obzira na trenutačne uvjete u kojima žive - istaknuo je Dino. Od početka priprema u siječnju pridružilo im se tristotinjak maturanata iz Sisačko-moslavačke županije.

Svi maturanti koji su zainteresirani za njihove pakete mogu se javiti mailom na info@topmatura.com, preko Facebook stranice Top Matura ili Dini u inbox.

A što očekuje maturante koji se odluče na njihove pripreme? Ove godine očekuju lekcije iz hrvatskog jezika, esej i teorija, obje razine matematike, lekcije iz engleskog, kemije, fizike i biologije. Tu je i pristup svim lektirama s detaljnom obradom.
Više od 250 videolekcija s kvizovima pokrivaju teorijski dio hrvatskog i engleskog jezika, iz područja književnosti, gramatike i pravopisa.
Matematika obuhvaća golemi izbor riješenih matematičkih primjera, nabrajaju voditelji Top Mature.
Praktični zadaci prate i biologiju, kemiju i fiziku, a predavačice su studentice koje su državnu maturu položile s 95 posto uspješnosti.
Kako ističe Dino, javljaju im se i mnogi ponavljači državne mature te oni koji na ispite izlaze nekoliko godina nakon srednje škole.
Maturanti koji koriste njihove materijale ističu kako su lako dostupni, a predavačice se brzo javljaju i dodatno tumače što je potrebno.
Sljedeći projekt im je snimanje videomaterijala za cijeli gimnazijski program koji će biti dostupni svima. Nadaju se da će uspjeti ostvariti i suradnju s Ministarstvom znanosti i obrazovanja.

Besplatne pripreme i izmjene u kalendaru

Besplatne pripreme za polaganje državne mature organiziralo je i Tehničko veleučilište u Zagrebu, za učenike koji TVZ odaberu za upis.
Organizirali su se i studenti zadarske psihologije. Već nekoliko godina preko udruge Kasper održavaju besplatne pripreme za maturante koji će polagati psihologiju. Besplatne pripreme iz fizike organiziraju i studenti Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu i Splitu. Na to su se odlučili jer su baš iz fizike i matematike najlošije ocjene na državnoj maturi.

NCVVO je nedavno objavio prepravljeni kalendar državne mature. Zbog epidemioloških mjera razdvojeno je polaganje ispita A i B razine za hrvatski jezik i matematiku, zbog čega je trajanje državne mature produljeno za tjedan dana.