Obavijesti

Tech

Komentari 3

Vrlo poznata korporacija za koju je rijetko tko čuo razvila je jedinstven ekološki kombi

Vrlo poznata korporacija za koju je rijetko tko čuo razvila je jedinstven ekološki kombi
3

Kombi je odlično rješenje za one koji trebaju prevaljivati dulje relacije i to žele činiti bez emisija štetnih tvari. Jedinstveni plug-in hibrid s gorivim čelima na cestu će već ove godine

Ime Stellantis je većini potpuna nepoznanica, no ako kažemo da je ta korporacija vlasnik Fiata, Citroëna, Peugeota, Opela, Alfe, Lancie, Chryslera, Maseratija stvari postaju malo jasnije. Stellantis je novo ime tvrtke koja je nastala ujedinjavanjem koncerna PSA i FCA početkom ove godine. Na novo ime ćemo se još morati navikavati, no već su nas iznenadili vrlo zanimljivim pogonskim konceptom koji će na ceste već ove godine. 

Na osnovi električnih verzija Peugeota Experta, Opela Vivara i Citroena Jumpyja nastao je kombi koji za pogon koristi vodik i električnu energiju iz vanjskih izvora. Ovaj jedinstveni plug-in hibrid ekološko  je rješenje za one kojima baterija električnog kombija ne pruža dovoljan doseg za obavljanje svakodnevnih poslova. 

Novi kombi srednje veličine umjesto baterija u podnici ima spremnike za 4,4 kilograma tekućeg vodika, dok je baterija od 10,5 kWh smještena ispod sjedala. Pogonski sustav koji uključuje elektromotor i gorive ćelije smješten je u prostoru motora. Doseg s jednim punjenjem iznosi oko 400 kilometara, a punjenje vodikom traje samo tri minute. Umjesto štetnih plinova sustav gorivih ćelija proizvodi samo struju i čistu vodu. Također je moguće punjenje baterije strujom na punjaču te doseg do 50 kilometara samo na struju iz baterije. 

Kombi zbog inteligentne konstrukcije nudi jednaku nosivost i obujam teretnog prostora kao i klasične verzije ovih kombija. Proizvodit će se kao Citroën, Peugeot i Opel, a prve isporuke predviđene su već za kraj ove godine.