Obavijesti

Tech

Komentari 11

Vučna zraka kao iz Zvjezdanih staza još neće vuči brodove

Vučna zraka kao iz Zvjezdanih staza još neće vuči brodove
3

Znanstvenici su tehnologiju iz popularne serije pokušavali replicirati još od 1970-ih, no sada su po prvi puta uspjeli privlačiti mikroskopske čestice prema izvoru svjetla

VIDEO

Tim znanstvenika iz Škotske i Češke napravio je pravu vučnu zraku koja kao u Zvjezdanim stazama svjetlom privlači druge predmete. No, za razliku od svemirskih brodova, oni su ograničeni na micanje mikroskopskih čestica. Istraživanje koje su objavili u časopisu Nature moglo bi pomoći u medicini u ciljanju i privlačenju određenih stanica. 

Znanstvenici su tehnologiju iz popularne serije pokušavali replicirati još od 1970-ih, no sada su po prvi puta uspjeli privlačiti čestice prema izvoru svjetla. Prije dvije godine kineski znanstvenici prikazali su kako bi se laserskim zrakama mogli privlačiti predmeti, a NASA je i financirala studiju koja bi istražila kako bi se moglo manipulirati predmetima u svemiru.

Inače, u interakciji materije i svjetla, čvrste tvari su odgurnute u smjeru zrake i fotona. Takvo zračenje prvi je otkrio Johannes Kepler u 17. stoljeću, dok je proučavao repove kometa koji su okrenuti od Sunca. Proteklih godina, znanstvenici su otkrili da postoje slučajevi i kada se ove sile mogu obrnuti. 

Na škotskom sveučilištu St Andrews  i Institutu za znanstvene instrumente napravili su laser koji može pomicati malene sfere polistirena koje plutaju u vodi. Promjena polarizacije svjetla mijenja i smjer u kojem se kreću čestice. To su napravili tako da su ispalili lasersku zraku kroz leću koja ju je usmjerila prema zrcalu i odbila nazad. Potom su na putanju obje zrake postavili čestice koje su se zadržale te su ih mogli pomicati.

Tomas Cizmar sa sveučilišta St Andrews kaže da iako je ova tehnika nova, ima ogroman potencijal. Objašnjava da bi praktične primjene mogle biti vrlo široke i uzbudljive.

- Vučna zraka je vrlo selektivna u svojstvima čestica na koje djeluje tako da se iz mase mogu izvući točno određene čestice - objašnjava znanstvenik i dodaje da bi se ovo moglo primjerice koristiti i da se izdvoje bijele krvne stanice, piše BBC

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 11

VIDEO

Konačno usvojen zakon o umjetnoj inteligenciji, prvi  u svijetu: Evo što sve donosi
POTVRDILO VIJEĆE EU-A

Konačno usvojen zakon o umjetnoj inteligenciji, prvi u svijetu: Evo što sve donosi

Zakon o umjetnoj inteligenciji primjenjuje se samo na područja koja pokriva zakonodavstvo EU-a i predviđa izuzeća poput sustava koji se koriste isključivo u vojne i obrambene svrhe te u istraživačke svrhe

Izvješće Amerikanaca: BMW, Jaguar i Volkswagen koristili zabranjene kineske dijelove
CARINSKI RAT

Izvješće Amerikanaca: BMW, Jaguar i Volkswagen koristili zabranjene kineske dijelove

BMW je uvozio automobile, Jaguar Land Rover dijelove, a Volkswagen je proizvodio automobile s dijelovima kineske grupe Sichuan Jingweida Technology, koja je u SAD-u zabranjena zbog prisilnog rada Ujgura, stoji u izvješću odbora američkog Senata za financije.
Stellantis upozorava: Carine na kineske aute mogu potaknuti inflaciju i neće riješiti problem
CARINSKI RAT

Stellantis upozorava: Carine na kineske aute mogu potaknuti inflaciju i neće riješiti problem

Carine na uvoz kineskih vozila u Europu i SAD "velika su zamka za zemlje koje ih se odluče uvesti", a zapadne proizvođače automobila neće poštedjeti restrukturiranja