Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
20 komentara

Za nova istraživanja: 'Kupila sam mikroskop od 3 mil. kuna'

Znanstvenici na Institutu “Ruđer Bošković” zahvaljujući novome mikroskopu mogu sada napokon proučavati sile koje razdvajaju kromosome

Foto: Robert Anic/PIXSELL
20 komentara

Znanstvenici na Institutu “Ruđer Bošković” zahvaljujući novome mikroskopu mogu sada napokon proučavati sile koje razdvajaju kromosome. Te su sile ključne za niz bolesti.

Neke od njih su rak i neplodnost, a one još nisu razjašnjene. Novac kojim je kupila mikroskop vrijedan tri milijuna kuna, profesorica Iva Tolić, koja radi na institutu, dobila je u sklopu prestižnog projekta Europskog istraživačkog vijeća. Riječ je o najmodernijem mikroskopu za proučavanje živih stanica s mogućnošću laserskog rezanja unutar stanice, prvom takvom mikroskopu u Hrvatskoj.

- Naše je istraživanje na samom rubu dosadašnjih istraživanja jer ovakav projekt zahtijeva primjenu naprednih tehnika mikroskopije - rekla je Tolić, koja u timu ima šestero mladih znanstvenika.

Cilj je njihovih istraživanja doći do novih ključnih spoznaja u istraživanju dioba stanica koje bi mogle poslužiti u razvoju novih lijekova za liječenje degenerativnih ili kancerogenih bolesti. Mikroskop ima brzinu od 1000 slika u sekundi pa je tako omogućeno dulje snimanje živih stanica. Uz to, ima i jako visoku rezoluciju, dok se istodobno smanjuju štetni utjecaji laserskog svjetla na uzorak. Projekti Europskog istraživačkog vijeća u svijetu su poznati još i kao “znanstveni Oscari” jer se dodjeljuju za najbolja istraživanja u Europi znanstvenicima isključivo na temelju izvrsnosti njihova istraživačkog rada.

Tolić je dobila nagradu od dva milijuna eura. S tim je novcem, osim što je kupila mikroskop, uspjela urediti i laboratorij u kojem se nalazi.     

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message