Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
20 komentara

Za nova istraživanja: 'Kupila sam mikroskop od 3 mil. kuna'

Znanstvenici na Institutu “Ruđer Bošković” zahvaljujući novome mikroskopu mogu sada napokon proučavati sile koje razdvajaju kromosome

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Znanstvenici na Institutu “Ruđer Bošković” zahvaljujući novome mikroskopu mogu sada napokon proučavati sile koje razdvajaju kromosome. Te su sile ključne za niz bolesti.

Neke od njih su rak i neplodnost, a one još nisu razjašnjene. Novac kojim je kupila mikroskop vrijedan tri milijuna kuna, profesorica Iva Tolić, koja radi na institutu, dobila je u sklopu prestižnog projekta Europskog istraživačkog vijeća. Riječ je o najmodernijem mikroskopu za proučavanje živih stanica s mogućnošću laserskog rezanja unutar stanice, prvom takvom mikroskopu u Hrvatskoj.

- Naše je istraživanje na samom rubu dosadašnjih istraživanja jer ovakav projekt zahtijeva primjenu naprednih tehnika mikroskopije - rekla je Tolić, koja u timu ima šestero mladih znanstvenika.

Cilj je njihovih istraživanja doći do novih ključnih spoznaja u istraživanju dioba stanica koje bi mogle poslužiti u razvoju novih lijekova za liječenje degenerativnih ili kancerogenih bolesti. Mikroskop ima brzinu od 1000 slika u sekundi pa je tako omogućeno dulje snimanje živih stanica. Uz to, ima i jako visoku rezoluciju, dok se istodobno smanjuju štetni utjecaji laserskog svjetla na uzorak. Projekti Europskog istraživačkog vijeća u svijetu su poznati još i kao “znanstveni Oscari” jer se dodjeljuju za najbolja istraživanja u Europi znanstvenicima isključivo na temelju izvrsnosti njihova istraživačkog rada.

Tolić je dobila nagradu od dva milijuna eura. S tim je novcem, osim što je kupila mikroskop, uspjela urediti i laboratorij u kojem se nalazi.     

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message