Obavijesti

Tech

Komentari 2

Za riječke fakultete ne trebaju se polagati izborni predmeti

Za riječke fakultete ne trebaju se polagati izborni predmeti
1

Prilagodit ćemo postotke koji se odnose na rezultate iz srednje škole i rezultate ispita obaveznih predmeta državne mature, kazala je rektorica riječkog sveučilišta Snježana Prijić-Samaržija

VIDEO

Nakon što je ministrica Divjak u utorak objavila kako se na državnoj maturi neće polagati gradivo drugog polugodišta četvrtog razreda, riječko sveučilište u srijedu je objavilo kako njihovi budući studenti na državnoj maturi ne trebaju pisati izborne predmete.

Kako objavljuje portal srednja.hr, nakon virtualne sjednice Senata riječkog sveučilišta, rektorica Snježana Prijić-Samaržija donijela je odluku i o tome da će se dodatne provjere pri upisu održati samo za specifična zanimanja, poput umjetničkih fakulteta, ili dentalnu medicinu.

- Složili smo se da će se uvjeti za upise prilagoditi scenariju u kojem neće biti ispita iz izbornih predmeta, što znači da će se prilagoditi postotni udjeli koji se odnose na rezultate iz srednje škole i rezultate ispita obaveznih predmeta državne mature. U ovim okolnostima, neće se pokretati bilo kakvi dodatni prijemni ispiti, kao nadopuna zbog izmjena u provedbi državne mature - kazala je za srednja.hr prof. Prijić Samaržija.

Slično mišljenje za 24sata iznio je i Zlatko Stić, ravnatelj jedne od najboljih hrvatskih srednjih škola, Prirodoslovne škole Vladimira Preloga u Zagrebu. On smatra kako bi ukidanje državne mature zakinulo dobre učenike jer ocjene u online sustavu sigurno neće biti realan pokazatelj znanja učenika. Stoga bi upis isključivo prema ocjenama zaključenim u ovim uvjetima i bez državne mature sigurno bio nepravedan za dio učenika. 

Stić ipak predlaže smanjenje opsega državne mature i to tako da se od obaveznih predmeta polažu samo hrvatski jezik i matematika, a od izbornih samo po jedan važan za fakultet koji učenik upisuje.

Portal srednja.hr piše i kako su ih iz ministarstva izvijestili da je ministrica Divjak prije dva tjedna tražila sastanak s rektorskim zborom vezano uz polaganje izbornih predmeta. Osim riječkog sveučilišta, druga zasad nisu donijela nikakve odluke.

I dok je najavljeno kako će Blaženka Divjak u četvrtak objaviti scenarije za otvaranje škola, te se očekuju i neki detalji oko polaganja državnih matura, podsjetimo da je ministrica potvrdila kako će se ispiti državne mature provesti od 8. do 29. lipnja, a u istom periodu maturanti će polagati i esej iz Hrvatskoj jezika.   

Istovremeno, SDP i dalje inzistira na ukidanju državne mature, te kritiziraju Divjak da je zakasnila s odlukama oko državne mature.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Naši učenici iz Luxembourga donijeli broncu, 2025. olimpijci iz cijele Europe stižu u Zagreb
ŠKOLSKA NATJECANJA

Naši učenici iz Luxembourga donijeli broncu, 2025. olimpijci iz cijele Europe stižu u Zagreb

Sustav školskih natjecanja u Hrvatskoj jedan je od najboljih u cijeloj Europi, kažu nam profesori mentori. Učenici za prva mjesta osvajaju dodatne bodove kod upisa, ali i izravni upis u srednju školu ili fakultet

Osnovnu školu završava 864 učenika više, Zadar dobiva prvi prirodoslovni gimnazijski smjer
PRIJEMNI U OSAM ŠKOLA

Osnovnu školu završava 864 učenika više, Zadar dobiva prvi prirodoslovni gimnazijski smjer

Prirodoslovna škola u Splitu uvodi smjer meteorološki tehničar, a Obrtničko-tehnička škola u Slavonskom broju umjesto stolara upisivat će drvodjeljske tehničare dizajnere
Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju