Obavijesti

Tech

Komentari 0

Zabavno je: Učenicima u Pušći za kraj sata svira, a ne zvoni

Zabavno je: Učenicima u Pušći za kraj sata svira, a ne zvoni
3

Standardno zvono iritira i uznemirava. Djeca su oduševljena zvonom u školi. Kažu da ih opusti prije sata, a što će zvoniti biraju u dogovoru s nastavnicima...

VIDEO

Već sedam godina u našoj školi početak i kraj svakog sata obilježavamo glazbom, kaže nam Ana Hribar, profesorica informatike u Osnovnoj školi Pušća u Donjoj Pušći.

Njezina je ideja bila da se umjesto standardnog zvona počne koristiti glazba. U školi su imali razglas koji nije bio u funkciji, ali su ga uspjeli osposobiti. Uzeli su računalo koje je bilo u otpisu te ga popravili, a pronašli su i besplatni program na kojem su mogli podesiti u koje vrijeme treba zvoniti.

- Kad sam prvog dana došao u školu, nisam shvatio da je to zvono, ništa mi nije bilo jasno - kaže Filip Čutura, učenik petog razreda. Filip je prva četiri razreda završio u Požegi, ali mu je zvono u Pušći draže i zanimljivije nego ono obično.

- Čini mi se kao da potiče maštu i kreativnost te nas nekako smiri. Nekad netko i zapleše na odmoru - kaže Filip.

U odabiru pjesme koja će se koristiti kao zvono sudjeluju i učenici i profesori, a svi se prijedlozi jednako vrednuju. Zvono koriste i kao način da prigodno obilježe neke datume ili događaje, pa su u proljeće imali cvrkut ptica, neko vrijeme imali su glazbu iz crtića “Minions”, a slušali su i “Srce vatreno”. Melodije zvona mijenjaju svakih nekoliko mjeseci, a svi radosno čekaju prosinac, kad će im za kraj sata zvoniti “Zvončići”.

- Trenutačno smo malo moderni, u posljednje vrijeme nam zvoni ‘Shape Of You’ Eda Sheerana. Važno nam je da djeca uživaju u glazbi - kaže profesorica hrvatskog jezika Aleksandra Vlačić, ali napominje da paze na prikladnost tekstova pjesama pa je sadašnje zvono samo instrumental, bez riječi.

Staro mehaničko zvono profesori su morali svaki put sami navijati. Događalo se, kažu, da zaborave pozvoniti, pa bi sat znao potrajati.

- Osnovni je preduvjet za ovakvo zvono da je škola tehnički opremljena, a važno je i da ravnatelj te kolektiv prihvate ovakvu ideju - govori Aleksandra Vlačić te dodaje kako su na novo zvono reakcije bile vrlo pozitivne.

- Funkcija zvona je da prekine sat, a to radi i ovo zvono. Treba samo malo kreativnosti i dobre volje. Ne mora sat završiti bukom i zvonjavom - kaže Vlačić.

Djeca su, kažu profesorice, danas u školi vrlo opterećena, a standardno zvono ih nepotrebno strese i uznemiri.

- Klasično zvono ima zapravo iritantan zvuk. Kad ono počne zvoniti, djeca skaču i nastava se odmah prekida, a ovo nekako dobro utječe na njihovo raspoloženje. Mislim da je ovo zvono motivirajuće i da pozitivno utječe na učenike - kaže pedagoginja Marija Kardum Živković.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Veliki dan za male izumitelje i STEM-ovce: Pokazat će što su naučili u Školi budućnosti
INNOVATION DAY 2024.

Veliki dan za male izumitelje i STEM-ovce: Pokazat će što su naučili u Školi budućnosti

Veliki edukativni projekt STEMwave završava spektakularnim dograđajem u subotu 11. svibnja u Infobipovom kampusu "Alfa Centauri" u Zagrebu

Imaju i simulator leta: Ludbreg je dobio Newtonovu sobu kakvih u svijetu ima samo 45
JEDINI U HRVATSKOJ

Imaju i simulator leta: Ludbreg je dobio Newtonovu sobu kakvih u svijetu ima samo 45

Najmodernija oprema za učenje i koncept norveškog obrazovanja primjenjivat će se u nedavno otvorenom Regionalnom znanstvenom centru za osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje LORI
Školarine za privatne gimnazije dosežu i do 4500€, no rezultati na maturi nisu tako sjajni
POČINJU UPISI

Školarine za privatne gimnazije dosežu i do 4500€, no rezultati na maturi nisu tako sjajni

Privatne gimnazije nude manje razrede, suvremene programe i orpremu, ali ne ostvaruju vrhunske rezultate na državnoj maturi. Roditelji često biraju privatne škole jer im djeca nemaju dovoljno dobar prosjek