Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
34 komentara

Zarada od ploča po prvi put je bila bolja od digitalnih albuma

Iako se predviđala potpuna smrt gramofonskih ploča, u posljednje vrijeme proživljavaju procvat, a prošli tjedan zarada od njihove prodaje bila je veća od digitalnih albuma u Velikoj Britaniji

Foto: Pixabay
34 komentara

Prodaja gramofonskih ploča po prvi put je donijela veću zaradu od skidanja albuma u Velikoj Britaniji. Ploče su prošli tjedan donijele zaradu od 2,4 milijuna funti, dok je digitalna prodaja donijela 2,1 milijun, piše BBC

Ovo predstavlja i ogromnu promjenu u odnosu na prošlu godinu kad je u istom tjednu zarada od vinila bila 1,2 milijuna, a od digitalne prodaje 4,4 milijuna. U isto vrijeme bilježi se velik pad prodaje digitalnih albuma zahvaljujući snažnom prelasku korisnika na streaming servise poput Spotifyja. 

Kao jedan od razloga za odličnu prodaju ploča navodi se i činjenica da su one odlično prihvaćen poklon za blagdane te veći broj trgovačkih lanaca koji ih sada imaju u ponudi, poput Tesca ili Sainsbury'sa.

- Nedavno se mislilo da će digitalno preuzimanje biti budućnost, a rijetki su mogli predvidjeti da bi format  iz prve polovice 20. stoljeća mogao biti najprodavaniji  2016. godine - rekla je Kim Bayley iz Organizacije nakladnika zabavne industrije. 

U isto vrijeme treba naglasiti i da su vinili puno skuplji od digitalnih albuma. Tako je najprodavaniji bio trostruki album Kate Bush Before The Dawn koji se prodaje za 52 funte, dok je digitalna verzija istog 12 funti. Tako se prošli tjedan prodalo 120.000 albuma na pločama, dok je u digitalnom formatu prodano 295.000 albuma. 
 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message