Obavijesti

Tech

Komentari 0

Završena faza unutarnjeg žbukanja u kući obitelji Jelušić

Završena faza unutarnjeg žbukanja u kući obitelji Jelušić
1

U stambenom prostoru korištena je vapneno-cementna žbuka dok su kupaonice i druge prostorije, koje će biti opterećene vlagom, žbukane gips-vapnenom žbukom.

VIDEO


U unutrašnjosti niskoenergetske kuće Jelušić završena je faza unutarnjeg žbukanja. U stambenom prostoru korištena je vapneno-cementna žbuka (RÖFIX 510 Vapneno-cementna podložna žbuka) dok su kupaonice i druge prostorije, koje će biti opterećene vlagom, žbukane gips-vapnenom  žbukom (RÖFIX 190 Gipsano-vapnena podložna žbuka). Zidovi žbukani prije desetak dana već na prvi pogled izgledaju prilično suhi. Jedan od razloga je taj što su Ytong zidovi visoko upojna podloga i žbuka na njima se relativno brzo suši. Također, na Ytong zidove primjenjuje se tankoslojna žbuka jer su Ytong blokovi vrlo precizno postavljani pa je spojeve blokova dovoljno prekriti tankim slojem. To omogućuje brže sušenje žbuke i nastavak završne obrade zidova. Prije nanošenja žbuke, zidovi se premazuju posebnim premazom koji usporava vezanje žbuke (RÖFIX Premaz za neutraliziranje), odnosno sprječava brzo upijanje vode iz žbuke. Tako je žbuka dodatno lakše obradiva, a mogućnost prebrzog isušivanja i pucanja je smanjena na minimum. 

U pravilu se žbuka na zidovima suši najmanje 28 dana, a tek tada se može nastaviti sa završnom obradom zidova. Da biste bili sigurni, možete napraviti i mjerenje vlage, no to se u praksi rijetko primjenjuje jer je i sljedeća faza gletanja zidova mokra faza.

Vremenske prilike uvelike utječu na brzinu sušenja i kvalitetu žbuke. Kod sušenja žbuke treba voditi računa o tome da nije suviše izložena djelovanju sunčevih zraka, jer se inače suši prebrzo. Velika vlaga produžuje proces sušenja, što također treba izbjegavati.U slučaju kuće Jelušić, žbukanje je završeno prije velikih vrućina pa nema opasnosti od prekomjernog isušivanja žbuke. 

Prilikom žbukanja, a zbog izrazito dobre veze između  žbuke i stolarije  korištene su posebne letvice za žbukanje koje se lijepe na štokove, odnosno doprozornike i dovratnike (RÖFIX letvica za žbuke P PVC, RÖFIX Kutni profile). Njihova je funkcija da priljube žbuku uz sam štok. Naime, kod velikih staklenih stijena kakve Jelušići imaju u svom dnevnom boravku, prilikom otvaranja i zatvaranja dolazi do vibracija koje mogu uzrokovati pucanje žbuke. Ove specijalne letvice amortiziraju te vibracije i tako štite štok od oštećenja. Oko prozorskih otvora korištene su paropropusne folije koje sprječavaju gubitak topline ali omogućuju odvod vodene pare iz prostora.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Test Mercedes EQE SUV: Jedan od najimpresivnijih svoje vrste
VELIKI SUV NA STRUJU

Test Mercedes EQE SUV: Jedan od najimpresivnijih svoje vrste

EQE SUV je odličan automobil, i u njegovoj vožnji smo izuzetno uživali. No ipak, teško se oteti dojmu da bismo se unatoč svoj snazi, udobnosti i tišini još bolje osjećali u običnom GLE

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta
Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...