Obavijesti

Tech

Komentari 1

Predstavili inovativne primjere iz građevinske prakse u svijetu

Predstavili inovativne primjere iz građevinske prakse u svijetu
1

Na trećem modulu cjelogodišnjeg edukacijskog programa Green Building Professional renomirani stručnjaci prezentirali su inovativne primjere u svijetu

VIDEO

Tema modula „Odabir održive lokacije i upravljanje istom“, privukla je u petak velik broj stručnjaka u području zelene gradnje, njezinog projektiranja, izvođenja, financiranja i upravljanja, a u hotelu Regent Esplanade tražilo se i mjesto više.

Temu modula «Odabir održive lokacije i upravljanje istom“ predavači su prezentirali svijetle primjere u svijetu u kojima su uspješno primijenjena nova saznanja i suvremena tehnologija s ciljem preobražavanja industrijom oštećenog okoliša u funkcionalne zelene oaze. Mnoge kontaminirane lokacije ostaju neiskorištene dugi niz godina jer je trošak čišćenja i prenamjene veći od vrijednosti koju bi nekretnina postigla na tržištu nakon prenamjene. Međutim, kako je sve manje neiskorištenih i atraktivnih lokacija, tema odabira održive lokacije te zbrinjavanje potencijalno štetnog industrijskog i građevinskog otpada postaje aktualna.

Inovativne primjere iz prakse polaznicima GB Pro-a prezentirali su: Martin Dreiseitel, predsjednik i izvršni direktor F&R Worldwide, Mark Gero član Upravnog odbora Savjeta za zelenu gradnju u Hrvatskoj i LEED akreditirani stručnjak u području zelene gradnje, te arhitektica Petra Škevin, voditeljica projekata Filipović poslovnog savjetovanja. Savjet za zelenu gradnju pozvao je 24sata i Ytong da na programu prezentiraju i pozitivan primjer gradnje niskoenergetske kuće na održivoj lokaciji u Hrvatskoj: projekt Niskoenergetska kuća A-Ž.

Upravo inicijativa prenamjene i postojećih lokacija prilika je za oživljavanje hrvatskog gospodarstva, prvenstveno građevinske industrije. 

Da je zaista sve moguće ukoliko za to postoji volja pokazuje i vrlo inspirativan primjer dekonstrukcije autoputa koji prolazi središtem grada Seoula u Koreji, a ispod kojeg teče rijeka Cheonggyecheon. Zagađena rijeka bila je izvor zaraza i neugodnog mirisa, pa su je lokalne vlasti jednostavno prekrile cestom i pretvorile. No, 40 godina kasnije, 2003. godine odlučile su je otkriti, pročistiti i pretvoriti u zelenu 15 km dugu oazu u središtu grada.

"Nužna je promjena našeg odnosa prema okolišu, prirodi i njenim resursima. Upoznali smo se sa mnogim Brownfield projektima i kako se industrijom kontaminirana područja vrlo uspješno pretvaraju u oaze zelenila u kojima se razvijaju predivni stambeni blokovi", zaključio je polaznik programa Green Building Professional-a, Krunoslav Flegar, direktor tvrtke za adaptacije, niskoenergetsku i pasivnu gradnju Flemont.

Obzirom da se ostali moduli odvijaju tijekom 2013. godine, i da je sve propušteno moguće nadoknaditi i u generaciji 2013/2014., i dalje se primaju prijave za upis u 2. generaciju. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Volkswagen predstavio novu generaciju omiljenog kampera
SVJETSKA PREMIJERA

Volkswagen predstavio novu generaciju omiljenog kampera

U Berlinu smo prisustvovali svjetskoj premijeri nove generacije jednog zaista posebnog i neobičnog Volkswagen automobila

Umjetna inteligencija AlphaFold 3 predviđa strukturu molekula
NOVI MODEL

Umjetna inteligencija AlphaFold 3 predviđa strukturu molekula

Google DeepMind najavio je novu vrstu modela umjetne inteligencije za medicinska istraživanja koji može predvidjeti strukturu i interakcije svih živih molekula
Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić