Obavijesti

Tech

Komentari 41

Zbog prerezanog kabela cijela država ostala je bez interneta

Zbog prerezanog kabela cijela država ostala je bez interneta
3

Presječeni podvodni kabel izazvao je probleme s povezivanjem u desetak zemalja. Najgore je pogođena Mauritanija u kojem interneta nije bilo ukupno 48 sati

VIDEO

Jedna od glavnih strepnji u internetskoj eri, potpuni nestanak interneta u cijeloj zemlji, ostvarila se početkom ovog mjeseca u Mauritaniji. Netko je prerezao podvodne kabele pa je čitava država na dva dana ostala bez interneta.

Podvodni kabel ACE (African Coast to Europe) dugačak 17 tisuća kilometara, koji prolazi uzduž afričke i europske obale, prerezan je 30. ožujka, čime je pristup internetu potpuno ili djelomično onemogućen stanovnicima Sijera Leonea i Mauritanije. Prema izvještaju firme Dyn, tvrtke u vlasništvu Oraclea koja se bavi nadzorom internetskog prometa, na internet se nisu mogli spajati ni i žitelji Obale Bjelokosti, Senegala, Ekvatorijalne Gvineje, Gvineje i još nekih afričkih zemalja. Ipak, najgore je bilo u Mauritaniji, u kojoj je pad mreže trajao ukupno 48 sati.

Pokušaj utjecanja na ishod izbora

Presječeni podvodni kabel za spajanje na internet koriste ukupno 22 države koje se nalaze na potezu od Južnoafričke Republike do Francuske. I dalje nije razjašnjeno kako je kabel prerezan. Kako piše Business Insider, nagađa se da je vlada Sijera Leonea, u pokušaju da utječe na ishod izbora, u noći na 1. travnja, svojim stanovnicima onemogućila pristup internetu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U posljednjih nekoliko godina zabilježeno je nekoliko incidenata u kojima su presječeni podvodni kabeli izazvali pad interneta. U većini slučajeva, oštećenja na kabelima izazvala su sidra brodova ili su kabele prožvakali morski psi.

Ništa im nije sveto: Morski psi nasrnuli na internetske kabele
Ništa im nije sveto: Morski psi nasrnuli na internetske kabele

Poseban interes javnosti izazvao je slučaj u Egiptu, kada su lokalne vlasti 2013. godine uhitile tri ronioca pod optužbom da su pokušali prerezati kabel o kojem ovisi jedna trećina internetske infrastrukture na području od Egipta i Europe.

Američke i britanske vojno obavještajne službe već su nekoliko puta upozoravale da se jako malo poduzima na zaštiti kabela. U svojim izvještajima često napominju i da ruska mornarica svoje aktivnosti često provodi u neposrednoj blizini internetskih kabela.

Slučaj će istraživati vojni stratezi

- U najcrnjem mogućem scenariju, napad na podvodnu infrastrukturu i pad internetske mreže mogao bi imati katastrofalne posljedice, ali čak i sabotaža manjih razmjera mogla bi izazvati velike gospodarske gubitke i prekinuti kanale vojne komunikacije - naveo je umirovljeni mornarički admiral James Stavridis u izvještaju za Policy Exchange 2017.

Internet pojmovnik: Znate li što su LTE, IoT ili bandwidth?
Internet pojmovnik: Znate li što su LTE, IoT ili bandwidth?

Nema nikakvih indikacija da je Rusija imala ikakve veze s presječenim ACE podvodnim kabelom. No presječenim kabelom u Mauritaniji sigurno će se baviti vojni stratezi, kojima će ovaj slučaj iskoristiti kao predmet analize učinaka nestanka interneta na neku državu - zbog presječenog kabela.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

A1 diže cijene od lipnja
za 6,9 posto

A1 diže cijene od lipnja

Povećanje naknada se odnosi na puni iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija bez obračunatih popusta, a već ugovorene popuste korisnici i dalje nastavljaju koristiti

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota
Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije