Obavijesti

Tech

Komentari 0

'Želimo djecu potaknuti na istraživanje kinematografije...'

'Želimo djecu potaknuti na istraživanje kinematografije...'
3

U želji da za svoju najmlađu publiku stvore poseban i drukčiji doživljaj odlaska u kino, festival KinoKino u nekoliko programa priprema niz zanimljivih filmova, radionica i događanja...

VIDEO

Želimo djecu potaknuti na odlazak u kino i na istraživanje kinematografije, naučiti ih cijeniti umjetničke filmove, ali ih i kritički promatrati i biti posvećeni gledatelj, kazale su nam Selma Mehadžić, direktorica, i Katarina Crnčić, koordinatorica festivala KinoKino.
KinoKino je međunarodni filmski festival za djecu, čije će treće izdanje biti od 14. do 18. veljače u zagrebačkom Kinu Europa.

U želji da za svoju najmlađu publiku stvore poseban i drukčiji doživljaj odlaska u kino, festival KinoKino u nekoliko programa priprema niz zanimljivih filmova, radionica i događanja. U glavnom te popratnim programima bit će prikazano tridesetak međunarodnih, pretežno igranih filmova koji će uključivati i filmske klasike. Uz profesionalni žiri, o najboljim filmovima odlučivat će i dječji žiri sastavljen od pet osnovnoškolaca, a svi posjetitelji odlučit će o dobitniku nagrade publike.

- Najbolji filmovi će, dakle, dobiti dvije nagrade, a žiriji su već sastavljeni. I kroz Zagreb Film Festival te kompletan rad Kina Europa uvijek nam je poseban fokus bio na dječjoj publici jer smo znali da su to buduće generacije kinopublike - kaže Selma. 

S vremenom se javila potreba da se napravi poseban festival s dječjim filmovima. KinoKino donosi program filmova i radionica koji upućuju na važnost kvalitetnih igranih filmova za djecu, kojih nema mnogo na našem repertoaru. Festival je namijenjen osnovnoškolskom uzrastu djece, jer srednjoškolci već prate programe za odrasle. 

- Potrudili smo se i najmlađima omogućiti da osjete čari kina, te u sklopu festivala imamo projekciju Moj prvi odlazak u kino. Ona je namijenjena onima koji još ne čitaju i ne pišu. Smatramo da kino nije samo mjesto za zabavu nego može biti i mjesto učenja, druženja, susreta s filmskim profesionalcima - kaže Katarina te dodaje da je na toj projekciji atmosfera malo opuštenija, a svjetla ostaju djelomično upaljena.

Uz filmski program, tijekom festivala KinoKino bit će i radionice za djecu. Jedna je radionica Moja prva kritika, koja će djecu učiti kako osviješteno gledati filmove, a planirana je i radionica izrade filmskog plakata. Također, za nastavnike se organizira radionica Od kina do učionice, gdje će nastavnici učiti metodiku nastave koja uključuje kratkometražni film.

- Prijave za radionice su otvorene, a prva će biti radionica izrade plakata za film koji će otvoriti festival - rekla je Katarina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Veliki dan za male izumitelje i STEM-ovce: Pokazat će što su naučili u Školi budućnosti
INNOVATION DAY 2024.

Veliki dan za male izumitelje i STEM-ovce: Pokazat će što su naučili u Školi budućnosti

Veliki edukativni projekt STEMwave završava spektakularnim dograđajem u subotu 11. svibnja u Infobipovom kampusu "Alfa Centauri" u Zagrebu

Imaju i simulator leta: Ludbreg je dobio Newtonovu sobu kakvih u svijetu ima samo 45
JEDINI U HRVATSKOJ

Imaju i simulator leta: Ludbreg je dobio Newtonovu sobu kakvih u svijetu ima samo 45

Najmodernija oprema za učenje i koncept norveškog obrazovanja primjenjivat će se u nedavno otvorenom Regionalnom znanstvenom centru za osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje LORI
Školarine za privatne gimnazije dosežu i do 4500€, no rezultati na maturi nisu tako sjajni
POČINJU UPISI

Školarine za privatne gimnazije dosežu i do 4500€, no rezultati na maturi nisu tako sjajni

Privatne gimnazije nude manje razrede, suvremene programe i orpremu, ali ne ostvaruju vrhunske rezultate na državnoj maturi. Roditelji često biraju privatne škole jer im djeca nemaju dovoljno dobar prosjek