Obavijesti

Tech

Komentari 16

Žene mogu sve što i muškarci, kažu Tea i Sonja, pobjednice natječaja o ravnopravnosti

Žene mogu sve što i muškarci, kažu Tea i Sonja, pobjednice natječaja o ravnopravnosti
2

Fotografija je učenicama Gospodarske škole u Varaždinu donijela pobjedu na kreativnom natječaju u organizaciji Instituta Zaposlena mama. Sudjelovati znači suočiti se s temom, kaže njihova mentorica Mia Klarić

VIDEO

"Trebaju nam neki jaki muškarci za nositi klupe... pa i žene ih mogu nositi“, riječi su koje su srednjoškolke iz Varaždina Teu Štrigu i Sonju Bosilj inspirirale da se prijave na kreativni natječaj "Mi možemo jednako". Tea i Sonja s tom idejom i fotografijom na kojoj je s njima radio i kolega Patrik Vragović na kraju odnijele i pobjedu. Tema natječaja bila je rodna ravnopravnost.

Tea (na slici gore) i Sonja učenice su trećeg razreda Gospodarske škole Varaždin, a nositelj projekta je Institut za istraživanje i edukaciju Zaposlena mama, sufinanciran od strane Ureda za udruge Vlade RH u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje s nekoliko partnera. Natječaj kao jedna od aktivnosti projekta u organizaciji Hrvatske zajednice županija završio je sredinom veljače, a glavna je nagrada za najbolju fotografiju u kategoriji srednjih škola dodijeljena nedavno.

'Razrednica bila uvjerena da ćemo pobijediti'

Uz Teu kao nositeljicu projekta i Sonju sudjelovao je i Patrik Vragović, kojeg djevojke opisuju kao "kreativnu osobu s okom za detalje“. Tea naglašava kako su podjednako radili na ideji koja im se nametnula u dugotrajnim razgovorima.

- Baš smo zapele za temu i samo je došlo - smije se Tea, a oduševljenje ne krije ni razrednica.

- Sudjelovati ne znači samo napraviti fotku, to znači suočiti se s temom i raspravljati kako ona utječe na nas i mislim da su to stvarno super odradili - kaže profesorica Mia Klarić, ujedno i mentorica ovog trojca. 

- Fotografija je morala govoriti sama za sebe, bez dodatnih pitanja, s jasnom i kratkom porukom – baš kao u marketingu - kaže Sonja.

- Poanta je bila da se ne vide lica, ali da se vidi tko je tko - naglašava Tea, aludirajući na glavnu poruku fotografije u kojoj svaka osoba, bez obzira na rod i spol, može raditi posao u kojem je dobra. Premda se nisu susrele s osobnom diskriminacijom, smatraju kako je najviše primjećuju na društvenim mrežama i u svakodnevnim "sitnicama“.

Uz brojne projekte u kojima su već sudjelovale, djevojke ističu pozitivna iskustva u vezi protekle online nastave, a za maturu će vjerojatno uz one u školi pohađati i dodatne pripreme. Njihova ambicioznost ne prestaje jer planiraju studirati u inozemstvu, a kao najveći argument tome navode intenzivnu praktičnu nastavu u sklopu studija. Najviše ih zanimaju jezici, a kao alternativu navode turizam, dok Sonja razmišlja i o marketingu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Naši učenici iz Luxembourga donijeli broncu, 2025. olimpijci iz cijele Europe stižu u Zagreb
ŠKOLSKA NATJECANJA

Naši učenici iz Luxembourga donijeli broncu, 2025. olimpijci iz cijele Europe stižu u Zagreb

Sustav školskih natjecanja u Hrvatskoj jedan je od najboljih u cijeloj Europi, kažu nam profesori mentori. Učenici za prva mjesta osvajaju dodatne bodove kod upisa, ali i izravni upis u srednju školu ili fakultet

Osnovnu školu završava 864 učenika više, Zadar dobiva prvi prirodoslovni gimnazijski smjer
PRIJEMNI U OSAM ŠKOLA

Osnovnu školu završava 864 učenika više, Zadar dobiva prvi prirodoslovni gimnazijski smjer

Prirodoslovna škola u Splitu uvodi smjer meteorološki tehničar, a Obrtničko-tehnička škola u Slavonskom broju umjesto stolara upisivat će drvodjeljske tehničare dizajnere
Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju