Obavijesti

Tech

Komentari 0

Živi zid - umjesto slike na zidu, uokvirite dio vašeg vrta

Živi zid - umjesto slike na zidu, uokvirite dio vašeg vrta
6

Zeleni zid, ili kako ga još zovu, biozid, vertikalni vrt ili živući zid predstavlja idealno rješenje za prostorno ograničene ljubitelje zelenila. Pogledate fotogaleriju

VIDEO

Pojedine prostorije u niskoenergetskoj kući obitelji Jelušić spremne su za soboslikarske radove. Jelušići će zidove ličiti, a za prvu ruku su se odlučili za neka jednostavnija rješenja. Kasnije, nakon što se u kući udomaće, na zidove će prenijeti dio svoje osobnosti. U planu imaju ukrasiti zidove personaliziranim porukama, slikama ili ukrasima, već prema željama ukućana. Jedno od mogućih budućih rješenja je i - zeleni zid.

Zeleni zid

Zeleni zid, ili kako ga još zovu, biozid, vertikalni vrt ili živući zid predstavlja idealno rješenje za prostorno ograničene ljubitelje zelenila. Ideju zelenih zidova i vertikalnih vrtova popularizirao je krajem 20. stoljeća Patrick Blanc, karizmatični francuski botaničar. Zelena pročelja kuća obrasla bršljanom često su viđen prizor koji ima brojne prednosti i pokoju manu. Ovaj biljni sloj sprječava prekomjerno sunčevo zagrijavanje, pa služi kao dobar toplinski ali i zvučni izolator. Na sličan način i zeleni unutrašnji zidovi pomažu u zadržavanju ugodne temperature u prostoru. Zeleni zid ljeti može osigurati i nekoliko Celzijevih stupnjeva nižu temperaturu u prostoru, dok zimi sprječava toplinske gubitke. Unutrašnji vertikalni vrtovi zahtijevaju nešto više pažnje. Vertikalno zelenilo treba biti zasađeno na položaju izloženom svjetlosti najmanje 12 sati dnevno ili je potrebno osigurati dodatno osvjetljenje koje zamjenjuje sunčevu svjetlost. 

Za bogat i uredan rast ključno je redovito uklanjanje korova. Potrebno je osigurati i dostatnu ventilaciju kako bi se osigurao stabilan rast zdravih biljaka. Unutrašnji zidovi moraju biti vodonepropusni, a posebna se pozornost mora posvetiti suhoći zidova, podova i stropova.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Impresivan izgled zelenog zida

Činjenica je da zeleni zid iziskuje mnogo pažnje, strpljenja i umijeća, ali vizualni efekt takvog zida je impresivan što pokazuju i primjeri u fotogaleriji. Osim što je ugodan oku, zeleni zid djeluje detoksicirajuće na prostor u kojem se nalazi pa je tako i zdraviji za korisnike. Zid osunčane kuhinje može postati pravi vertikalni vrt začinskog bilja. Mogućnosti su brojne, a stručnjaci i krajobrazni arhitekti pomoći će vam odabrati i rasporediti biljke u skladu s klimatskim uvjetima u prostoru. Na tržištu su dostupni sustavi koji umjesto vas brinu o navodnjavanju a uz suvremena rješenja opasnosti od vlaženja zida su minimalne. 

Pogledajte fotogaleriju!

U niskoenergetskoj kući, svakako će umjesto slike na zidu bolje pristajati komad uokvirenog vrta. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Isprobali smo: Honor Magic 6 Pro s top baterijom i kamerom puca na sam svjetski vrh
NUDE INOVATIVNA AI RJEŠENJA

Isprobali smo: Honor Magic 6 Pro s top baterijom i kamerom puca na sam svjetski vrh

Honor je u Magic 6 Pro ubacio svoje najjače adute i napravio telefon odličnog dizajna koji ima impresivnu bateriju

FOTO Rimac otvorio novi pogon u Ujedinjenom Kraljevstvu: 'Zaposlit ćemo preko 70 ljudi'
ukupno 1850 kvadrata

FOTO Rimac otvorio novi pogon u Ujedinjenom Kraljevstvu: 'Zaposlit ćemo preko 70 ljudi'

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica