Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
10 komentara

Život prije Rima: U Puli našli pet grobova iz željeznog doba

U neposrednoj blizini Dvojnih vrata pronađeno je pet histarskih žarnih grobova iz željeznog doba, koji okvirno potječu od 11. do 2. stoljeća prije Krista. U žarama su vidljivi spaljeni ostaci pokojnika

Foto: Arheološki muzej Istre
10 komentara

Tijekom arheoloških istraživanja oko zgrade Arheološkog muzeja Istre pronađen je izniman nalaz histarskih žarnih grobova, a to će se otkriće predstaviti u petak, priopćili su u četvrtak popodne iz tog muzeja.

Naime, u neposrednoj blizini Dvojnih vrata pronađeno je pet histarskih žarnih grobova iz željeznog doba, koji okvirno potječu od 11. do 2. stoljeća prije Krista.

Riječ je, kako navode iz Arheološkog muzeja, o ukopima u žarama, tako da su neke od njih odložene u rupe u zemlji obložene kamenjem, to jest suhozidom, a druge su ukopane izravno u tlo te poklopljene kamenim pločama. U žarama su vidljivi spaljeni ostaci pokojnika, a u neposrednoj blizini urni vide se ostaci paljevine - pepela i gara.

Foto: Arheološki muzej Istre

Iz Arheološkog muzeja Istre podsjećaju kako su u Puli histarski žarni grobovi već pronađeni na potezu od slavoluka Sergijevaca do početka Ulice Castropola, a najveći dio njih otkriven je krajem 19. i početkom 20. stoljeća prilikom gradnje objekata koji su i danas ondje.

Nakon iskopavanja, žare će se snimiti pomoću CT uređaja u pulskoj Općoj bolnici te će se tako steći uvid u njihov sadržaj.

Antropološkim analizama pronađenih posmrtnih ostataka otkriti će se broj pokopanih osoba i njihov spol, a obavit će se i tzv. apsolutno datiranje, koje će nam pomoći da se precizno odredi starost grobova.

- Ovi nalazi histarskih grobova iznimno su svjedočanstvo o načinu života i običajima prastanovnika Pule i Istre iz razdoblja prije rimske vladavine - priopćili su iz Arheološkog muzeja Istre.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message