Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
31 komentara

'Rekli smo da ne znamo hoće li doći do razorne erupcije Katle'

Nakon tekstova kojima se navodi da se očekuje skora erupcija vulkana na Islandu, javila se i znanstvenica na čiji se rad poziva tekst, kako bi ga demantirala i rekla da se njime plaše ljudi

Foto: Wikipedia
31 komentara

Velik broj britanskih i svjetskih medija prenio je ovog vikenda vijest u kojoj se navodilo da se svakog trena očekuje snažna erupcija islandskog vulkana Katla, no sada su se javili i vulkanolozi koji su takve navode nazvali preuranjenim i pretjeranim te plašenjem ljudi.

Britanski Sunday Times prvi je objavio tekst u kojem su se fokusirali na mjerenja zraka koja su obavili britanski i islandski znanstvenici oko Katle - velikog vulkana na jugu Islanda. Naveli su da mjerenja pokazuju "visoke" razine CO2 i da bi erupcija mogla uslijediti svakog trena. 

Na radu oko kojeg se vezala cijela priča, a koji je objavljen u časopisu Geophysical Research Letters, radila je i Evgenia Ilyinskaya sa Sveučilišta u Leedsu. U tom se radu navodilo da vulkan izbacuje 'između 12 i 24 kilotona CO2' svakog dana što je 'puno'. No, nakon objavljenih članaka, ona se oglasila preko Twittera kako bi "posramila ovaj huškački tekst".

- Eksplicitno sam rekla da nismo u mogućnosti reći je li ili nije Katla spremna na erupciju te da poremećaji u zračnom prometu u slučaju erupcije vjerojatno neće biti kao što su bili 2010 godine. Lažete svojim čitateljima - napisala je Ilyinskaya. 

Satellite image of ash cloud over Iceland | Autor: NASA/DPA/PIXSELL Foto: NASA/DPA/PIXSELL

Inače, u tom se članku navodilo da je Katla posljednji put eruptirala 1918. godine i da je 'krajnje vrijeme' za novu erupciju. Podsjeća se na erupciju obližnjeg vulkana Eyjafjallajokull 2010. godine koja je izazvala najveće poremećaje zračnog prometa od Drugog svjetskog rata. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message