Obavijesti

Tech

Komentari 0

Znanstvenici će danas objaviti veliko otkriće o ciklusu Sunca

Znanstvenici će danas objaviti veliko otkriće o ciklusu Sunca
1

Pjege su pokazatelj aktivnosti Sunca, a znanstvenici smatraju kako će kroz dvije do tri godine ono biti na vrhuncu svoje aktivnosti izbacivanja plazme prema Zemlji

VIDEO

Američko astronomsko društvo najavilo je da će danas na konferenciji o solarnoj fizici objaviti važno otkriće vezano za 11-o godišnji Sunčev ciklus. Rasprava o rezultatima dugogodišnjih istraživanja započeti će u 19 sati, prenosi Space.com koji je vijest popratio s prikazom Sunčeve pjege. Fotografiju su solarnim teleskopom snimili znanstvenici švedske Kraljevske Akademije Znanosti, a predstavlja  granicu onog što je trenutno moguće snimiti u smislu prostorne rezolucije te prikazuje i naš planet u usporedbi sa Sunčevom pjegom.

Sunčeve pjege znanstvenicima su vrlo zanimljive jer služe kao pokazatelj aktivnosti tog, za postojanje života, vrlo bitnog planeta. Tijekom proteklih mjeseci, Sunce je "koronalnim izbačajima"  otpustilo nekoliko snažnih bljeskova, kojima je poslalo velike količine solarne plazme prema Zemlji.

Dok je koronalno izbacivanje mase usmjereno prema Zemlji i kada dostigne međuplanetarni prostor, elektroni i protoni velike energije stvaraju udarni val, čime nastaje geomagnetska oluja. Ona može ometati magnetosferu, vršeći pritisak na Sunčevoj strani Zemlje te uzrokovati pojavu solarne svjetlosti. U skorijoj budućnosti bi koronalni izbačaji trebali biti sve češći, a znanstvenici predviđaju da će se vrhunac Sunčeve aktivnosti dogoditi u 2013. ili 2014. godini.

Sunčeve pjege su mrlje na suncu koje izgledaju tamno, jer su znatno hladnije od ostatka solarne površine. Iako iz točke gledišta na Zemlji izgledaju malo, te zagonetne strukture mogu biti ogromne i dosezati do veličine od 48.280 kilometara. One se kreću po površini Sunca te se šire i sužavaju, a traju od nekoliko dana do nekoliko tjedana. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Njemačka protiv kaznene carine za kineske električne aute: 'Mi se želimo natjecati, ne zatvoriti'
KOMISIJA POKRENULA ISTRAGU

Njemačka protiv kaznene carine za kineske električne aute: 'Mi se želimo natjecati, ne zatvoriti'

Njemačka vlada mora osigurati okruženje koje će kompanijama omogućiti da i dalje stvaraju dodanu vrijednost u matičnoj zemlji i da obrane poziciju u međunarodnoj trgovini, objasnio je Volker Wissing

SAD udara na  Huawei: Povlače dozvole za isporuke čipova
QUALCOMM I INTEL ŠUTE

SAD udara na Huawei: Povlače dozvole za isporuke čipova

Glasnogovornik Intela odbio je komentirati, Qualcomm nije odgovorio na upit da komentira povlačenje dozvola, a Huawei nije odmah odgovorio.
Uber sa znatno većim prihodom na početku godine, skočio broj korisnika i putovanja globalno
ODLIČNI REZULTATI

Uber sa znatno većim prihodom na početku godine, skočio broj korisnika i putovanja globalno

Uberov prihod porastao je u prva tri ovogodišnja mjeseca za 15 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, na 10,13 milijardi dolara.