Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
1 komentara

Znanstvenici uspjeli spremiti kratki 'film' u plinskom oblaku

Ovo je prvi put da je slika (slova T i N) bila spremljena u medij koji nije kruti i potom ponovno emitirana. Rad je čak i inspirirao glazbenu počast na YouTubeu

NIST
Foto: NIST
1 komentara

Filmove gledamo s DVD-a, filmskih vrpci, no američki znanstvenici uspjeli su u oblaku plinovitog rubidija po prvi puta spremiti dvije sličice jednostavnog "filma" kako bi demonstrirali kvantnu memoriju. 

Quentin Glorieux i kolege u radu su koristili pulseve fotona i oblake plinovitog rubidija. Kada se atomi rubidija izlože magnetskom polju, njihova se električna energija podijeli na više nivoa. Kada se polje isključi, atomi se vraćaju u svoje prvotno stanje. Ti se uvjeti mogu koristiti da se informacije kodirane u svjetlosnim pulsevima mogu uhvatiti, spremiti i ponovno emitirati. Znanstvenici su u svom radu slali pulseve u oblak rubidija i uključili magnetsko polje. Atomi u oblaku apsorbirali su fotone, a nakon što su isključili polje, fotoni i njihove informacije se prikazuju.

Znanstvenici su kroz plin uspjeli poslati cijele slike na nekoliko desetaka milisekundi s točnošću od 88 posto. Točnije, uspjeli su u isto vrijeme zapisati slike slova T i N i potom ih u različito vrijeme prikazali. Pokus su snimali super brzom kamerom. 

Koja je svrha ovoga? Kako se ovdje zapisuju kvantne informacije, u budućnosti, kada se tehnologija razvije, ovo bi moglo biti ključno u izradi novih kvantnih računala. Za sada ipak se ne može očekivati novo izdanje Ratova zvijezda u plinovitom obliku...

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message