Tech

Komentari 18

Pitanje zbunilo maturante: Lektor objašnjava zašto se ispravno piše ekosavjetnik

Pitanje zbunilo maturante: Lektor objašnjava zašto se ispravno piše ekosavjetnik

Dva pitanja s testa A razine hrvatskog jezika s ovogodišnje državne mature i dalje su u središtu rasprave maturanata, ali i njihovih roditelja, nastavnika, kvizaša... Ludizam, slažu se svi, nije trebao biti na testu

"Koja je riječ točno napisana: eko savjetnik, ekosavjetnik, eko - savjetnik, eko-savjetnik"

To je pitanje zbunilo, čini se, najviše maturanata koji su u ponedjeljak izašli na A razinu ispita hrvatskog jezika državne mature. 

- O tome smo definitivno najviše raspravljali poslije na kavi - kaže nam maturantica zagrebačke jezične gimnazije. Naizgled jednostavno pitanje zbunilo je srednjoškolce, ali, kako se kasnije ispostavilo i mnoge odrasle, a koji je točan odgovor na to pitanje i zašto, pitali smo lektora 24sata Krešimira Dominkovića.

POGLEDAJTE VIDEO: Stručnjak daje odgovore na sporna pitanja s mature

Dakle, ispravan odgovor je EKOSAVJETNIK. Jednako će se koristiti i riječ ekosustav, ekoprivreda, ali i videoigre itd. 

'Ludizam nije trebao biti u ispitu'

Drugo pitanje koje je izazvalo pomutnju bilo je o ludizmu, književnom stilskom sredstvu koje je u našoj suvremenoj književnosti posebno koristio Ivan Slamnig. Trebalo je odrediti u kojim se ponuđenim stihovima koristi ludizam. Radi se o tehnici poigravanja riječima, stilskim figurama, oblicima pjesama, a ludizam je često pitanje u ispitima državne mature.

Prema Hrvatskom leksikonu, ludizam (lat. ludere: igrati se) je "scenska razigranost, sklonost improvizaciji i ekstemporaciji."

- Nikad nisam čula za taj izraz - kazala nam je maturantica opće gimnazije, ali i druge njezine kolegice i kolege. 

Kako nam kaže Henrieta Barbarić, nastavnica hrvatskog jezika u zagrebačkoj Prirodoslovnoj školi Vladimira Preloga, ludizam se uči u dijelu gradiva o suvremenoj hrvatskoj književnosti u četvrtom razredu. A upravo taj dio gradiva odlukom Ministarstva znanosti i obrazovanja izbačen je s ovogodišnje mature! Kako nam kažu i drugi nastavnici koji su pripremali učenike, i sami su smatrali kako ludizma ove godine neće biti.

Neke njezine kolegice i kolege s tim se ne slažu. Kako nam je pojasnila nastavnica hrvatskog jezika iz Rijeke, oko ludizma nije smjelo biti toliko zabune. To je stilska figura o kojoj se govori već u prvom razredu srednje škole, te nije smjela biti toliko nepoznata maturantima, posebno ne na A razini hrvatskog jezika.

Gljive, kokoši i planinari

Maturante je nasmijalo i pitanje iz područja o razumijevanju čitanja. Deset polaznih tekstova je imalo po tri pitanja, a svako pitanje nosilo je jedan bod. 

- Među tekstovima se zatekao i vodič za planinarski dom, a jedno od pitanja je bilo 'kakvih vrsta planinara ima' - smiju se maturanti, a svoje impresije državnom maturom izrazili su urnebesnim memeovima na društvenim mrežama.

Zbunjeni su ostali i maturanti na B razini. Među tekstovima o razumijevanju čitanja našli su se i oni o - kokoškama i gljivama! Morali su odgovoriti zašto kokoši ne mogu letjeti i što je ugrozilo njihov razvoj, te  što sprječava rast gljiva, prenosi portal srednja.hr.

'Uzeli su nam 10 minuta!'

A kako saznajemo od maturanata u nekim zagrebačkim gimnazijama, ispit im je zbog detaljnih uputa o pisanju testa započeo u 9.10, a ne u 9 sati, kako je bilo zakazano. No ispit im nije bio produljen za tih 10 minuta. Kako nam kažu, toliko im je taman nedostajalo da koncentrirano prepišu rješenja u test koji ide na ocjenjivanje. 

- U 33. zadatku iz dijela ispita iz Hrvatskog jezika Književnost i jezik na višoj razini, ispituje se ishod razumjeti književnoteorijska obilježja književnih tekstova, a jezični ludizam je jedan od književnoteorijskih pojmova s kojim se učenici upoznaju tijekom cijeloga srednjoškolskoga obrazovanja. Zadatak neće biti poništen, a jedan bod dodijelit će se svima koji su točno riješili zadatak - odgovorili su iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje za srednja.hr.

Malo više vremena, saznajemo, dobro bi došlo i maturantima koji su, njih oko 10.000, u utorak polagali B razinu hrvatskog jezika. Dva sata bi, kažu nam, bilo idealno. 

U svakom slučaju, NCVVO u srijedu objavljuje odgovore na pitanja s A razine hrvatskog jezika. Isti dan maturanti pišu esej, a već se počelo nagađati da će ih dočekati Krležini Glembajevi.